Política 28/11/2021

Armengol: "El PSIB és el partit que conforma la societat de les Illes Balears"

La secretària general del PSIB reivindica el paper dels socialistes al capdavant del Govern

3 min
Francina Armengol, durant la seva intervenció després de ser reelegida com a secretària general en el XIV Congrés del PSIB

IncaUna Francina Armengol pletòrica ha pujat aquest diumenge a l'escenari de la Fàbrica Ramis d'Inca per clausurar el XIV Congrés del PSIB i reivindicar el paper dels socialistes al capdavant del Govern. Armengol ha estat reelegida com a secretària general del PSIB aquest diumenge i ha assegurat que té "la mateixa força" que quan va ser elegida per primera vegada per aquest càrrec. "En aquests moments el PSIB és el partit que conforma la societat de les Illes Balears", ha assegurat enmig dels aplaudiments de la militància. Com ja va fer dissabte, la secretària general ha assegurat que els socialistes volen aconseguir la tercera legislatura, després del punt i seguit que ha suposat aquest congrés.

La presidenta del Govern ha advertit que el pensament neoliberal es pot "ajuntar amb un pensament d'odi de l'extrema dreta que pot trencar la societat". "Aquesta ideologia diu que s'han d'abaixar impostos i que no interessa allò públic. És una manera egoista d'entendre el món, on l'economia ajuda les grans rendes i no es distribueix la riquesa", ha afegit. A més, ha criticat que la gestió del PP va fer que la crisi del 2008 duràs "deu anys" i ha preguntat què hauria passat si els socialistes no haguessin estat governant durant la pandèmia. "La societat ho sap", ha afirmat. Armengol ha agraït als socis del Pacte la feina conjunta i ha remarcat la pluralitat de l'esquerra, a més de recordar que les Balears estaven governades per una dreta que era "autoritarisme pur" abans del 2015.

D'altra banda, Armengol ha destacat la feina d'elaboració de la ponència marc del congrés, la qual ha servit per "actualitzar el discurs polític" del PSIB i "dibuixar les Balears que volem per als propers 10, 15 o 20 anys". "Els socialistes ens avançam en el temps", ha afirmat, a més d'anunciar que el PSIB farà una conferència oberta, no per fer el programa electoral, sinó el programa per a les Illes de les pròximes dècades.

Un turisme amb consciència social

La secretària general ha repassat algunes fites que el PSIB ha aconseguit al capdavant del Govern i també ha assenyalat que les Illes han d'afrontar reptes com l'emergència climàtica. "Farem tot el possible perquè tingui un impacte positiu en l'economia", ha assenyalat. Per altra part, ha reclamat que el sector turístic tingui "consciència social". "Volem un treball de qualitat, que es mantingui tot l'any. S'ha de tractar bé els treballadors", ha continuat, encara que també ha remarcat que el turisme és "el motor econòmic de les Balears" i que "ha de servir de palanca per a altres sectors". "Hem d'aconseguir el nexe d'unió entre que vinguin tants turistes i la diversificació econòmica, perquè la covid ens ha ensenyat que no podem dependre només d'un sector econòmic", ha afegit. Finalment, ha desitjat "una economia forta, robusta, que creï llocs de feina i pugui distribuir riquesa".

A més de destacar la legislació ambiental, d'habitatge i de memòria democràtica, Armengol ha proclamat que "el PSIB és el partit feminista per excel·lència" i el que lluita contra "tots els discursos de l'odi i de la LGTBI-fòbia de la dreta i l'extrema dreta, aquí i a tot Espanya".

Quant a les reivindicacions davant Madrid, la secretària general dels socialistes illencs ha reiterat que les Balears necessiten "un sistema de finançament que faci justícia" i "avançar de manera decidida cap a un estat federal i compartir les decisions", a banda de reivindicar que el Règim Especial de les Balears no hauria estat possible "sense Pedro Sánchez".

Santos Cerdán: "La dreta no està a l'altura d'Espanya"

El secretari d'Organització del PSOE estatal, Santos Cerdán, ha intervingut minuts abans de Francina Armengol i també ha carregat contra la dreta i l'extrema dreta, a les quals ha acusat de no estar "a l'altura d'Espanya". Cerdán ha qualificat el PP de "piròman" per haver-se manifestat dissabte "al costat de Vox" en contra de la reforma de la Llei de seguretat ciutadana, la qual es tira endavant per "protegir els drets i llibertats de la ciutadania" i "oferir seguretat a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat en l'exercici de les seves funcions".

Cerdán ha recordat que la dreta ha estat "condemnada una vegada i una altra per corrupció" i ha remarcat que "és un perill per a Espanya". "Casado és un dirigent desnortat en una casa plena d'embolics. Una dreta així no pot aspirar a governar", ha continuat.

stats