Política 16/03/2021

Acebes nega que rebés sobresous de Bárcenas i que conegués la caixa B del PP

L'exministre sosté que els papers de l'extresorer són "totalment falsos" i diu que no sap a què responen

Jordi Ribalaygue
2 min
L'extresorer del PP Luis Bárcenas, declarant al judici sobre la caixa B del PP

BarcelonaL'ex secretari general del PP i exministre de l'Interior Ángel Acebes ha negat avui a l'Audiència Nacional que cobrés sobresous, com va afirmar l'extresorer del partit Luis Bárcenas davant del tribunal que jutja el suposat pagament de les reformes de la seu de la formació al carrer Génova de Madrid amb diner negre. Acebes ha titllat els anomenats papers de Bárcenas de "totalment falsos", informa Efe. Alhora, l'exdirigent ha dit que desconeixia que existís una caixa B al PP, finançada presumptament amb les comissions que la formació hauria rebut durant anys de mans d'empreses que aspiraven a contractes públics, segons la confessió de Bárcenas, que figura com a principal processat a la causa.

Acebes ha sigut el primer exdirigent del PP a declarar al judici després que Bárcenas el mencionés entre els alts càrrecs que van embutxacar-se presumptament pagaments de la comptabilitat paral·lela del partit. L'extresorer també assenyala l'expresident Mariano Rajoy i l'exministra i ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal com a receptors dels suposats sobresous. Tots dos han de comparèixer la setmana que ve davant l'Audiència Nacional. Acebes, que va ser secretari general del PP entre el 2004 i el 2008, ha defensat que "és fals" que cobrés 107.100 euros no declarats de mans del partit entre el maig del 2004 i el gener del 2008, com figura a les notes manuscrites de Bárcenas.

"Continuo sense explicar-me a què responen aquests papers", ha declarat l'exministre, que va arribar a ser imputat a la causa per la caixa B del PP però va ser deslliurat d'acusacions més tard. L'exdirigent popular ha marcat distàncies amb l'extresorer sostenint que mai no van tractar d'assumptes econòmics del partit i que no hi havia "relació de dependència jeràrquica" entre el seu càrrec i el de Bárcenas, que era gerent quan Acebes ocupava la secretaria general. L'ex alt càrrec ha assegurat que desconeixia si Bárcenas seguia ordres del seu antecessor a la tresoreria del PP, Álvaro Lapuerta, sobre el qual Acebes ha dit que mai no va informar l'executiva popular de si es fraccionaven donatius anònims per no excedir el límit legal.

Sobre les obres a la seu del PP, Acebes ha rebatut que hi hagués tingut cap paper ni que conegués si es van pagar en part amb diners no declarats. Ha atribuït la iniciativa de la reforma a l'exgerent popular Cristóbal Páez, acusat al mateix cas.

Un nebot de Fraga admet cobraments

A diferència d'Acebes, un nebot del fundador del PP, Manuel Fraga, sí que ha admès que va rebre imports en metàl·lic de Bárcenas. L'exsenador Luis Fraga ha testificat que va percebre dos pagaments de 3.000 i 6.000 euros el 2004 i el 2006, com apareix als papers revelats per Bárcenas. Tanmateix, ha desmentit que fossin sobresous, sinó que es tractava de despeses per a campanyes electorals que va avançar de la seva "butxaca".

Durant la seva declaració, Acebes s'ha confessat sorprès per les afirmacions de Fraga. El nebot del fundador del PP ha defensat Bárcenas i l'ha definit de "boc expiatori de tota aquesta història".

stats