Política 11/05/2018

Presos polítics o polítics a la presó?

Els diferents partits donen la seva visió sobre com ha evolucionat el Procés català

Sabrina Vidal
4 min
Presos polítics o polítics a la presó?

PalmaEls diferents grups polítics amb representació a les Illes Balears opinen sobre la situació dels polítics en presó preventiva a causa del Procés.

Partit Popular

“Allò ideal seria que no s’hagués arribat a aquesta situació”

El portaveu del Partit Popular, Llorenç Galmés, assegura que a Catalunya “no hi ha presos polítics, hi ha polítics presos per no haver complit les lleis, que són la base sobre la qual se sosté un estat de dret”. Allò ideal, pel representant del PP, seria que “no s’hagués arribat a aquesta situació”, i n’atribueix la responsabilitat als “polítics del Govern de la Generalitat de Catalunya”. Segons Galmés, el govern central, presidit pel PP, no ha judicialitzat el Procés i sempre ha estat disposat al diàleg. “El 155 s’aixecarà quan a Catalunya hi hagi un president sense càrregues judicials i un govern capaç de prendre decisions complint l’Estatut i la Constitució”, assenyala Galmés, qui a més es mostra comprensiu amb els familiars dels presos. “Entenc el seu dolor, tant el d’aquelles persones que tenen una familiar empresonat com el dels qui els tenen lluny perquè han fugit per no haver de respondre davant la justícia per haver vulnerat la llei”, afirma. Amb tot, recorda que l’incompliment de la llei “té conseqüències”.

PSIB-PSOE

“No s’hauria d’haver arribat a aquest punt, amb gent a la presó”

Iago Negueruela, portaveu del PSIB-PSOE, demana a les parts que arreglin aquesta situació “com abans millor” i considera que la situació “no hauria d’haver arribat a aquest punt, amb gent a la presó”. Negueruela es reafirma en el que sempre s’ha dit des de les files socialistes: “Hi ha un conflicte polític que s’ha de resoldre per la via política, però s’hi està aplicant la justícia i el problema de fons no es resol”. El PSOE no ha donat suport ni al Govern de Catalunya ni al de l’Estat, perquè considera que allò que s’ha de fer és “bastir ponts”. Mentrestant, però, Negueruela critica que el govern estigui “paralitzat”. D’una banda, assenyala, “el PP sobreviu però no governa”, i de l’altra, “Catalunya no pot continuar aturada”. La solució d’ara endavant és que hi hagi “un president a Catalunya que governi i que els grups polítics que formen la majoria parlin amb el govern central, perquè la societat fa estona que està sent tensada”.

Podem

“A la independència, no se l’ha de convèncer amb plets”

La secretària general de Podem a Balears, Mae de la Concha, assenyala que, tot i que “no som jurista”, a la independència, “no se l’ha de convèncer ni dissuadir a cop de plets, sinó amb diàleg polític inclusiu i respectuós amb les idees i els sentiments de la gent”.

De la Concha -que, a més, és diputada al Congrés- assegura que Podem espera un canvi de govern “perquè canviï tot”. El fet que hi hagi polítics en presó preventiva per delictes que en altres països ni estan penats és una vergonya”, declara De la Concha, qui critica que “el poder judicial actua com a braç polític perquè no sap donar respostes”. “És un despropòsit”, afegeix. Per la representant de Podem, “el problema de Catalunya s’utilitza per no parlar del que realment interessa a la gent. La classe política està molt allunyada de les preocupacions reals dels ciutadans”.

MÉS

“Qualsevol acció és susceptible de liquidar-se amb un 155”

Guillem Balboa, coportaveu de MÉS per Mallorca, entén que els polítics de Catalunya en presó preventiva “representen el símbol màxim de la degeneració democràtica en la qual ens trobam”. Descriu la situació com a “alarmant i kafkiana”, perquè abans d’entrar a la presó “s’ha de demostrar que hi ha hagut un delicte”, assenyala. Balboa assegura que amb la resposta del govern central al Procés es dona a entendre que “si abans tot era ETA, ara qualsevol cosa és susceptible de ser liquidable amb un 155 o eines semblants”. El portaveu de MÉS afirma que “la judicialització del Procés demostra la manca de capacitat de l’Estat”. Per Balboa, la solució seria acceptar un estat “plurinacional que vol més llibertat i sobirania”.

El Pi-Proposta per les Illes

“No hi hauria d’haver presos, ni polítics ni no-polítics”

Segons el secretari general d’El Pi, Josep Melià, la posició del partit “és clara”. “Consideram que és desproporcionat que estiguin a la presó. No hi hauria d’haver presos de cap tipus”, precisa. Segons El Pi, “és una errada garrafal del govern de Rajoy haver judicialitzat aquest tema”. Melià considera que la solució requereix “un diàleg franc entre les dues parts i un replantejament del model territorial”. El Pi recorda que “hi ha moltes coses no constitucionals i no impliquen una pena de presó”. Per posar-ne un exemple, el govern de Rajoy “no respecta el traspàs de competències que recullen els estatuts d’autonomia”.

Ciutadans

“A ningú se l’ha empresonat per pensar, sinó pel que ha fet”

Xavier Pericay, president del partit a les Balears, afirma que hi ha“polítics que estan presos”. I recordà que l’expressió ‘presos polítics’ és pròpia d’una dictadura. Per Ciutadans, “Espanya és un dels països més garantistes amb el compliment de la democràcia”. El camí a seguir a Catalunya ha de ser “la legalitat”, que ara per ara, segons Pericay, no existeix. “El Parlament ha muntat un número grotesc”, critica. Segons Ciutadans, s’hauria de presentar per a president una persona que defensi les seves idees per la via consitucional i deixi de banda la declaració unilateral d’independendència.

“A ningú se l’ha empresonat per pensar, sinó pel que ha fet. A Catalunya hi ha hagut un intent de cop d’estat i hi ha gent a la presó perquè, tot i coneixent-ne les conseqüències, han continuat per un camí que està fora de la llei”, afegeix.

stats