Política 23/01/2019

Company, sobre la renúncia de Bauzá: "La deriva personalista dins els partits no és possible"

El PP qualifica d'absolutament falses les acusacions de l'exsenador

M.LL./ Agències
5 min
El president del Partit Popular de les Illes Balears, Biel Company.

PalmaEl president del Partit Popular a les Illes Balears, Biel Company, s'ha mostrat poc sorprès per la decisió de José Ramón Bauzá d'abandonar el PP i renunciar a la seva acta de senador. "A vegades hi ha coses que sorprenen i d'altres no tant, veient la deriva que duia el senyor Bauzà els darrers mesos". El president popular ha deixat clar que el que es tira endavant "és el projecte dels afiliats" i que "la deriva personalista dins els partits no és possible". "Si un té ànsies que el partit vagi a remolc d'allò que pensa no pot ser president del Partit Popular", ha afegit Company.

"Els afiliats tenen el dret de fer el que trobin que han de fer", ha declarat Company, que es troba a Fitur. Així i tot, el líder popular ha matisat que "quan un ha ocupat la màxima responsabilitat del partit, també té més responsabilitat a l'hora de prendre segons quines decisions, que s'han de meditar molt".

Company no ha volgut afegir molta cosa més i ha destacat que "el Partit Popular va fer un congrés on els afiliats varen decidir quines havien de ser les línies del partit". Després d'això, "es va elegir la persona que havia de tirar endavant aquest projecte, que som jo, amb un 72% de suport". Segons el líder dels populars illencs, els postulats que defensa el partit "varen sorgir del congrés" i, "si una persona no està còmoda quan es du a terme el que el Partit Popular ha estat en essència durant la seva història", potser ha estat "molts d'anys sense saber exactament" on militava.

A partir d'aquest punt, el president del PP balear considera que el partit s'ha de centrar "a saber el que hem de fer perquè la societat de les Illes sigui millor". En referència al Govern, Company ha considerat que el seu partit ha de "resoldre tota una sèrie de qüestions que no s'estan afrontant i no ens hem de despistar amb altres coses". "Hem d'estar al costat de la gent, de les Illes Balears, i amb la capacitat de tornar a governar".

"No he vist el comunicat. No cerc que m'acusi de nacionalista", ha dit Company en referència a la carta de José Ramón Bauzá, sorprès per les informacions que li han donat els periodistes. "No puc dir res més que el Partit Popular emetrà un comunicat".

Comunicat de la direcció autonòmica del PP de les Illes Balears

La direcció autonòmica del PP balear ha donat a conèixer un breu, però contundent, comunicat, en què es neguen les acusacions de Bauzá. Segons els populars, "la unitat d'Espanya i el liberalisme s'han defensat en el PP de les Illes Balears abans, durant i després que el Sr. Bauzá fos president del PP balear, i es continuaran defensant sempre".

El comunicat també assegura que el PP balear "defensa l'equilibri de les dues llengües cooficials a les Balears davant de qualsevol classe d'imposicions, en un sentit o un altre, com també la lliure elecció de centre".

Amb relació als postulats del partit, la direcció autonòmica considera que "varen ser aprovats pel 72% d'afiliats al congrés autonòmic de 2017 i són els que l'actual direcció del PP de les Illes Balears aplicarà a partir de maig si governa les institucions". "El projecte del PP de les Illes Balears ha estat, està i ha d'estar sempre per damunt dels personalismes. És la casa comuna d'un centredreta moderat, capaç d'aplicar polítiques des del consens, i així continuarà sent amb l'actual presidència de Biel Company", continua el comunicat.

El PP balear aclareix que respecta "la decisió, estrictament personal, adoptada pel Sr. Bauzá", si bé no comparteix "els arguments que hi han conduït".

Acusacions falses

El Partit Popular ha qualificat aquest dimecres d'"absolutament falses" algunes de les acusacions de José Ramón Bauzá per deixar el partit i ha subratllat que, si per alguna cosa es caracteritza la política lingüística del PP, és per la defensa del castellà.

Fonts del PP han replicat d'aquesta manera la decisió de l'expresident balear de deixar el partit i la seva acta de senador per no estar d'acord amb la política lingüística dels populars a les Balears, entre altres motius.

Els populars també neguen l'adoctrinament sobre el català al qual, segons Bauzá, s'ha sumat el PP a les Illes i assenyalen que li hauria bastat escoltar "amb més deteniment" el discurs del president del partit, Pablo Casado, a la convenció del cap de setmana passat per adonar-se que "la direcció estatal defensa el castellà".

Recorden que Casado anuncià que aprovarà una llei que "consagri la llibertat d'elecció educativa dels pares, també de la concertada" i que "garanteixi l'ensenyament en castellà a tot Espanya i erradiqui l'adoctrinament nacionalista i el dogmatisme d'esquerres".

Les mateixes fonts diuen que Bauzá també es podria haver informat per l'activitat del grup popular al Congrés que aquest mateix dimecres s'ha presentat una proposició no de llei per "garantir l'ús del castellà en termes de llibertat i igualtat".

Des del PP consideren "injustificades" les crítiques de Bauzá i li recriminen que "ni tan sols" les hagi expressat en els òrgans interns de la formació política.

Malgrat això, consideren una "mala notícia" la seva decisió de deixar el partit i li agraeixen "tot el que ha fet". També li desitgen "el millor".

Ignacio Cosidó: "Quan s'assumeix un compromís, s'ha de complir"

"Som dels que creuen que, quan s'assumeix un compromís, s'ha de complir", ha afirmat aquest dimecres el portaveu del grup popular en el Senat, Ignacio Cosidó, respecte de la "sorprenent" renúncia del PP del senador José Ramón Bauzá.

És l'única reflexió crítica que Cosidó ha fet, en declaracions a Efe, sobre la decisió de Bauzá, ja que en tot moment destaca que es tracta d'una decisió personal que ha de ser respectada, encara que ell no la vegi justificada.

Assegura no haver tingut notícia prèvia de les intencions de Bauzá fins al matí d'aquest dimecres, i explica que el senador balear no li havia comunicat res prèviament, més enllà de saber que mantenia diferències amb l'actual direcció del PP a les Balears, conegudes per tots.

El portaveu del PP a la Cambra Alta assenyala que la partença de l'exsenador balear del PP no està "en absolut" justificada malgrat els motius que Bauzá ha exposat en una carta oberta, ja que des del Senat el PP fa una defensa "exigent i ferma" sobre l'ús del castellà a tot el territori estatal.

Com a exemple, Cosidó ha recordat la moció del PP que el ple va aprovar el passat setembre per demanar el govern de Madrid que garantís la lliure elecció de llengua vehicular i la consulta als pares de la seva "preferència" per als fills, així com el reforç de l'Alta Inspecció de l'Estat a Catalunya per garantir la cooficialitat.

La moció de l'Advocacia de l'Estat també instava a seguir les resolucions relatives a aquest àmbit per vetlar pel seu compliment, mesures que el PP vol incloure en una proposició de llei que està redactant amb el propòsit de garantir per llei la lliure elecció de llengua educativa i que s'impedeixi l'ús de l'idioma com a "vehicle d'adoctrinament".

Aquestes iniciatives confirmen, segons Cosidó, que la renúncia de José Ramón Bauzá a l'escó no té explicació política segons la trajectòria del grup parlamentari, sense voler entrar en especulacions sobre les intencions darreres de l'exsenador que vagin més enllà de les recollides a la carta.

Ignacio Cosidó apunta que la política és una activitat "molt exigent" i "no sempre fàcil". "Som dels que creu que, quan s'assumeix un compromís, s'ha de complir amb el compromís assumit".

Per altra banda, el portaveu afirma que no veu cap "connexió" entre la marxa de Bauzá i la renúncia de l'exatleta Ruth Beitia, que es va conèixer aquest dimarts, a encapçalar la candidatura del PP a la presidència de Cantàbria.

Insisteix en el fet que ambdues són decisions "estrictament individuals" i "per motius estrictament personals", i assenyala que a la Convenció Nacional celebrada pel PP el passat cap de setmana ha quedat clar que el seu partit té un "projecte renovat" i un compromís amb les idees del projecte de Pablo Casado.

"Són decisions personals que hem de respectar però que no afecten la fortalesa d'un projecte que és més necessari que mai per Espanya", ha conclòs Cosidó"

stats