CONVENCIÓ POPULAR
Política 19/01/2019

Estirada d’orelles del PP moderat a Casado

Feijóo, Rajoy i Pastor demanen fugir del dogmatisme

Dani Sánchez Ugart
3 min
L’actual líder del PP, Pablo Casado, amb el seu predecessor, Mariano Rajoy, en la primera jornada de la convenció estatal del PP.

MadridPablo Casado va decidir cedir l’escenari el primer dia de convenció estatal del PP a l’ala moderada del partit. La que va ser derrotada amb la seva victòria a les primàries, i que està nerviosa pel seu viatge cap a l’extrem, de bracet de Vox. I es va endur alguna plantofada. El president de la Xunta, Alberto Núñez-Feijóo, va ser l’encarregat d’obrir foc amb un discurs allunyat de les tesis de Casado, en què va demanar “moderació” i respecte per la “pluralitat” de l’Estat, i que es va veure adobat pel retorn de Mariano Rajoy a l’esfera pública, amb un avís que calia fugir del “dogmatisme” i del “fonamentalisme” ideològics. Tot plegat en la convenció en què Casado pretenia “rearmar ideològicament” el partit.

Feijóo es va mostrar “orgullós” de ser del PP, i va reivindicar els anteriors presidents del partit, des de Manuel Fraga fins a Mariano Rajoy -present a la sala-, passant per José María Aznar, que hi intervé avui. Però també va llançar avisos subtils a Casado i a la seva decisió de situar el PP a l’extrem. Rajoy, per la seva banda, va participar en una conversa amb la presidenta del Congrés, Ana Pastor, i va llançar un dard a Casado quan va afirmar: “Convé tenir claredat en els principis, saber què defensem”, però a la vegada “cal estar en contacte amb la realitat; no és bo el sectarisme ni són bons els doctrinaris”.

Casado ha entregat el partit a l’“Espanya dels balcons” i a l’espanyolisme exacerbat, i això disgusta dirigents com Feijóo, que va demanar protegir la unitat d’Espanya però sense oblidar la “pluralitat” territorial. “La unitat és defensar el projecte comú i plantar cara als que volen trencar-lo, però és també el respecte per la llibertat, la riquesa de les nostres particularitats, la pluralitat i els que, complint les lleis, no pensen com nosaltres”, va dir Feijóo, abans de llançar una crida a defugir la “política des de trinxeres” i els “fonamentalistes”. “No busquem accentuar la diferència, és més el que ens uneix que el que ens divideix. Des d’aquí defensem la unitat d’Espanya. No som un partit ni cridaner ni que desqualifica, perquè tenim arguments”. Tot plegat, un discurs allunyat de la línia oficial d’un Casado decidit a arrasar l’autogovern català sine die i abocat a la desqualificació del president de la Generalitat, Quim Torra, a qui ha arribat a qualificar de “desequilibrat”.

Les paraules de Rajoy i Feijóo contrastaven amb les que el secretari general del PP, Teodoro García Egea, va pronunciar minuts després, quan va fer un esforç per marcar el caràcter centralista del PP i va recordar: “Som un partit, i no 17”. Però les crides a no desqualificar van quedar en no res quan la portaveu parlamentària, Dolors Montserrat, va acusar Pedro Sánchez de “traïdor a Espanya” poc després.

Pastor obvia Casado

L’avís també va arribar de part de Pastor, la política del PP amb més poder institucional, que va recordar la importància dels lideratges “sòlids” davant la “política líquida”, i va posar com a exemple Rajoy i els regidors del PP, però va obviar citar Casado com a exemple de solidesa.

El president del PP té avui l’oportunitat de la redempció, amb la intervenció d’Aznar i altres afins, més partidaris de les seves tesis d’escorament cap a la dreta. Previsiblement, l’expresident espanyol avalarà l’estratègia de Casado de buscar votants de Vox al seu terreny, per després reunir tota la dreta sota el paraigua del PP. Però ahir ja va comprovar que l’ànima moderada no ha mort amb Rajoy.

stats