Política 14/06/2018

Mallorca tanca definitivament la porta a la importació de residus de fora de les Balears

Segons la consellera de Medi Ambient, Sandra Espeja, així s'aconsegueix que l'illa "deixi de ser el femer d'Europa"

Jaume Ribas
1 min
La consellera insular de Medi Ambient, Sandra Espeja, en el ple del Consell d'aquest dijous / ISAAC BUJ

PalmaEl ple del Consell de Mallorca ha aprovat inicialment la modificació del contracte amb l'empresa Tirme per eliminar qualsevol referència a la possibilitat d'importar residus de fora de Balears per incinerar-los a Mallorca.

D'aquesta manera, es tanca definitivament la porta a una de les mesures més polèmiques de l'anterior equip de govern del Consell, liderat pel Partit Popular, que va rebre el sobrenom popular Euromerda, ja que obria la possibilitat d'incinerar a Mallorca el fems d'altres països europeus. No obstant això, el Consell no ha eliminat la possibilitat de cremar a Mallorca els residus generats a Menorca i a Eivissa. Aquesta pràctica no és habitual, segons el director insular de Comunicació, Eduardo Zúñiga, però a vegades s'ha fet servir per solucionar deficiències puntuals als abocadors de Menorca.

L'aprovació d'aquesta mesura arriba dos dies després que el Parlament de les Illes Balears derogàs l’article 19 de la Llei 13/2012 de mesures urgents per a l’activació econòmica en matèria d'indústria i energia, noves tecnologies, residus, aigües, altres activitats i mesures tributàries, que donava cobertura legal a la importació de residus.

La consellera de Medi Ambient, Sandra Espeja, s’ha mostrat molt satisfeta amb aquesta aprovació, "que impedeix que Mallorca torni a ser el femer d’Europa. A més, cal recordar que la crema d’aquests residus va generar més de 12.000 tones de cendres, que varen ser dipositades a l’actual dipòsit de seguretat, cosa que en va disminuir la vida útil i, per tant, n'avançà l'ampliació".

stats