Política 23/01/2020

Fina Santiago compareixerà al Parlament per l'escàndol d'explotació sexual de menors tutelats per l'IMAS

El PP es planteja denunciar els responsables i ha demanat la dimissió del president de l'institut, Javier de Juan

Maria Llull
2 min
La consellera d'Afers Socials i Esports, Fina Santiago

PalmaLa consellera d'Afers Socials i Esports, Fina Santiago, compareixerà el pròxim dimarts 28 de gener davant la Diputació Permanent del Parlament per l'escàndol d'explotació sexual de menors tutelats per l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS). La compareixença es farà a petició del PP, encara que ha tingut el suport de tots els grups parlamentaris. Els partits també hauran de decidir a la Diputació Permanent la compareixença de Javier de Juan davant la Comissió d'Assumptes Socials i Drets Humans.

La paradoxa és que Santiago no té competències sobre l'IMAS, ja que aquest organisme depèn del Consell Insular de Mallorca. "Ella és la responsable del conjunt de la política social de la Comunitat Autònoma i té bastanta responsabilitat en els fets", ha justificat el portaveu adjunt del PP, Toni Costa, després de la reunió de la junta de portaveus parlamentaris d'aquest dijous.

Costa també ha demanat la dimisió de De Juan i ha advertit que, en cas de no estar conforme amb les explicacions sobre el cas, el PP "es reserva la possibilitat de denunciar els fets davant els tribunals de justícia". Costa ha indicat que el seu partit denunciaria "presumiblement" Javier de Juan.

"Són uns fets gravíssims i d'una transcendència enorme, i el PP pensa que hi ha hagut manca de transparència i voluntat de tancar el tema al més aviat possible", ha continuat Costa. El popular ha assenyalat que "no varen fallar els protocols", sinó "els responsables". El portaveu popular ha exigit a "Armengol i Cladera" que "donin la cara".

Per la seva banda, la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, ha anunciat que el seu partit ha registrat en el Parlament "una bateria de 13 preguntes" sobre aquest escàndol. "Volem saber com funcionen els protocols i si es fa seguiment", ha dit Guasp. El partit taronja també ha sol·licitat visitar els centres per a menors judicialitzats que gestiona el Govern –Pinaret, Fusteret i Mussol– per tal d'obtenir informació sobre els treballadors acomiadats per conductes inapropiades.

La portaveu del PSIB, Sílvia Cano, ha assegurat que "el Govern ha actuat de manera diligent, amb contundència i amb total transperència" en aquest cas i s'ha mostrat favorable a la compareixença de De Juan.

stats