Política 10/12/2018

El Pi vol minorar el ritme de tancament del Murterar i reconvertir-lo en una central de gas

Els regionalistes alerten que, si no es fa com demanen, el subministrament elèctric podria no estar garantit

Jaume Ribas
2 min
CÒCTEL D’EMISSIONS
 La combustió del carbó emet CO2, SO2, NOx i partícules en suspensió.

PalmaEl Pi ha explicat aquest dilluns que el ple del Parlament d'aquest dimarts debatrà una Proposició No de Llei (PNL) per exigir que es garanteixi el subministrament elèctric en el procés de tancament o de reconversió de la central del Murterar, a Alcúdia. Segons el president de la formació regionalista, Jaume Font, l'objectiu de la iniciativa és que la central se centri a complir les normes europees d'emissió de gasos contaminants.

El text qüestiona el full de ruta del Govern, que en planteja el tancament progressiu en dues fases: un primer tancament parcial el 2020 i un altre el 2025. “Tenim clar que volem avançar en la descarbonització, però és important garantir el subministrament”, ha assegurat el diputat. Si no, ha assenyalat, podria passar “qualsevol cosa” similar a l'apagada d'aquest octubre passat a Menorca.

Amb aquesta PNL, El Pi proposa una via més lenta per a la descarbonització del Murterar que, entre altres coses, ha provocat un conflicte laboral entre el Govern i els treballadors de la central.

Els regionalistes demanen que l'apagada de dos dels quatre grups de generadors no es faci el 2020, tal com està previst, sinó que es vagin reduint les hores de producció d'energia fins al 2022, quan sí que deixaria de funcionar la meitat de la central. Així mateix, la PNL dels regionalistes demana que no es tanqui el Murterar, sinó que Endesa el reconverteixi en una central de gas natural. Actualment, aquesta central de carbó és una de les més contaminants de l'Estat i el seu funcionament posa en perill l'assoliment dels objectius de reducció d'emissions marcat per la Unió Europea.

La PNL va dirigida al Govern autonòmic, a l'executiu espanyol, a Red Eléctrica i a Endesa. La majoria de les competències sobre la central depenen del govern de l'Estat, tot i que l'administració balear ha pressionat per al seu tancament. Per augmentar la pressió sobre els partits del Govern i les institucions de l'Estat, els regionalistes presentaran iniciatives similars als municipis on tenen representació.

stats