L'apagada elèctrica a Menorca continua afectant 33.280 persones

En un dia només han recuperat l'electricitat poc menys de 5.000 persones

Les conseqüències de l'apagada elèctrica a Menorca ha afectat més de 33.280 persones i també els comerços i les empreses. Segons PIME Menorca, el tall de dues xarxes de distribució d'energia ha provocant greus conseqüències en l'activitat econòmica de l'illa. El 65% de les empreses menorquines estan, des d'aquest diumenge, sense activitat per la manca de subministrament energètic. 

La federació considera que la falta de previsió i de planificació que ha tingut l'illa durant molts d'anys ha arribat a una situació que, encara que sigui extraordinària, ja es va advertir que podia passar. Des de PIME han assegurat que Menorca és especialment dèbil en matèria energètica i que "si hagués estat connectada a Mallorca o a la Península, això no hauria passat".  

Arreglar el subministrament elèctric 

En un termini de 48 hores. Aquest és el temps estimat en què Red Eléctrica ha assegurat que restablirà el subministrament elèctric a Menorca. Tot i que ja s'han instal·lat un total de 17 grups elèctrics a diferents punts de Menorca, Maria Magdalena Frau, responsable de comunicació d'Endesa, ha assegurat que no podran alimentar les subestacions de Ciutadella i es Mercadal fins que Red Eléctrica no arregli l'avaria de les torres tomades aquest diumenge pel cap de fibló. 

Per ara, els 17 grups que ha instal·lat Endesa han rebaixat el nombre d'afectats a 33.280.

La primera línia que entrarà en funcionament serà la de Dragonera-Mercadal i en paral·lel s'avançarà en la restauració de la Dragonera-Ciutadella. 

Red Eléctrica ha informat que ha mobilitzat "els recursos humans i tècnics necessaris" per reparar almenys una de les dues línies d'alta tensió danyades pel cap de fibló, però ha destacat que "les adverses circumstàncies podrien allargar les tasques de recuperació". En un comunicat, la companyia explica que el temporal ha afectat dues línies: una de 15,5 quilòmetres i l'altra de 35,7 quilòmetres.

Aquest dilluns dematí ha arribat al port de Ciutadella provinent de Barcelona un contingent de 14 grups electrògens que s'estan instal·lant progressivament en les ubicacions que per a la Direcció General d'Emergències del Govern balear són una prioritat, com ara geriàtrics o centres de salut. La previsió és que aquest dimarts  ja es disposi de més de 30 grups.

El 65% de les empreses menorquines estan des d'aquest diumenge sense activitat

La presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, ha assegurat que, "desgraciadament, les condicions meteorològiques no ajuden a avançar amb la màxima celeritat que es desitja per tornar a la normalitat, però s'està fent tot el possible, amb la coordinació i la implicació de tots". Ha recordat, a més, que davant qualsevol incidència es contacti amb l'112.

A més, el conseller insular de Cultura ha informat que mentre les torres no es restableixin s'estan instal·lant generadors d'electricitat per dotar amb subministrament elèctric totes les llars. A més, ha assegurat que s'estan instal·lant generadors al Mercadal per poder connectar les bombes d'aigua per si en pujàs el nivell. 

Recordem que l'apagada elèctrica s'inicià aquest diumenge a les 10 h a causa dels desperfectes ocasionats per un cap de fibló. Un mínim de quatre torres d'alta tensió de les línies de Ciutadella i es Mercadal van caure, provocant que  38.000 usuaris quedassin sense llum. En termes de territori, més de mitja Menorca. 

 

El centres de salut han funcionat durant la jornada amb normalitat i de la mateixa manera que ho han fet tots els centres educatius de l'illa. Des de les administracions es recomana a la població dels municipis que sí que tenen llum, Maó, es Castell i Sant Lluís, un ús responsable dels recursos elèctrics. També es demana que la ciutadania segueixi totes les novetats a través de la ràdio fins que es restableixi el correcte servei de telefonia mòbil. El servei d'Emergències del 112 manté contactes amb les operadores telefòniques per minimitzar l'impacte. 

Prop de mig Menorca passa la nit sense llum a causa del cap de fibló

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF