Política 01/04/2020

L'Ajuntament de Palma demana a l'Estat que elimini la limitació de despesa del 2020 i el 2021

El portaveu municipal, Alberto Jarabo, ha dit que la normativa actual "encotilla" els consistoris

Ara Balears
2 min
Una vista general de Palma. / ARA BALEARS

PalmaL'Ajuntament de Palma ha demanat aquest dimecres al Ministeri d'Hisenda del govern espanyol que elimini la regla de despesa del 2020 i el 2021 perquè "encotilla" els consistoris, segons ha manifestat el portaveu municipal, Alberto Jarabo. També ha anunciat que Cort exigirà prorrogar l'ús del superàvit acordat en el primer decret d'estat d'alarma, a més de no haver de complir els objectius d'estabilitat pressupostària d'enguany perquè "la despesa necessària s'incrementarà" per fer front al coronavirus.

Jarabo ha assegurat durant una roda de premsa telemàtica després de la junta de govern municipal que la regla de despesa limita molt les quantitats econòmiques "imprescindibles" per atendre les demandes de la ciutadania. A més, ha insistit que l'Ajuntament de Palma demana la suspensió dels terminis administratius per l'ús del superàvit, de manera que els projectes que estaven previstos per a enguany es puguin perllongar fins al 2021, perquè ara no serà possible.

La crisi sanitària s'ha de superar amb mesures estatals "en coordinació amb les comunitats autònomes", ha assenyalat Jarabo, recordant que les conseqüències socials i econòmiques hauran de tenir la força i capacitat de les administracions més properes a la ciutadania, com són els ajuntaments". Per això, però, ha considerat que cal fer possibles aquestes peticions que limiten la capacitat d'actuació de Cort.

D'altra banda, el portaveu ha anunciat que el cobrament de l'impost de circulació i la taxa de residus sòlids municipal, previst entre l'1 i el 18 de maig, s'amplia fins a l'1 de juny pel confinament. "De moment feim aquesta pròrroga, que consideram suficient, però tot dependrà de com evolucioni la situació", ha assenyalat Jarabo.

A més, també s'ha aprovat l'abonament "immediat" de 408.276 euros per a les entitats veïnals que varen sol·licitar aquesta subvenció durant el 2019. La intenció és que puguin rebre els doblers de projectes i despeses ja executades per tal de poder continuar amb les seves activitats.

Els ajuntaments reclamen fer servir els milions bloquejats per la llei Montoro

En la mateixa línia que l'Ajuntament de Palma, la secretària general de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), Neus Serra, va dir aquest dilluns que cal "desbloquejar" els més de 600 milions d'euros de superàvit que els ajuntaments acumulen als bancs i que estan immobilitzats per la llei Montoro.

L'emergència social provocada pel coronavirus exigeix més recursos que mai, i els consistoris necessiten tots els recursos disponibles per cobrir qüestions tan urgents com assegurar el menjar a veïns que han quedat sense res a causa de la pandèmia i de l'aturada econòmica que ha causat. "Potser derogar la llei ara és complicat, però si s'han fet decrets per emprar alguns romanents en altres ocasions, ara també hauria de ser possible", va afegir Serra.

stats