Societat 30/03/2020

Els ajuntaments reclamen fer servir els 600 milions bloquejats per la llei Montoro

Els consistoris mallorquins necessiten el superàvit immobilitzat per fer front a l'emergència social del coronavirus

Maria Llull
2 min
L'Ajuntament de Palma ha augmentat significativament l'import que destina a ajudes socials

Palma"Cal desbloquejar aquests doblers perquè ens fan més falta que mai", així ha parlat la secretària general de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears, Neus Serra, sobre els més de 600 milions d'euros de superàvit que els ajuntaments acumulen als bancs i que estan immobilitzats per la llei Montoro. L'emergència social provocada pel coronavirus exigeix més recursos que mai, i els consistoris han de menester tots els recursos disponibles per necessitats tan urgents com assegurar el menjar a veïns que han quedat sense res a causa de la pandèmia i de l'aturada econòmica que ha causat. "Potser derogar la llei ara és complicat, però si s'han fet decrets per emprar alguns romanents en altres ocasions, ara també hauria de ser possible", ha afegit.

El nombre de persones que necessiten ajuda dels Serveis Socials municipals no deixa d'augmentar i "s'han de moure partides" dels pressupostos per poder abastar tothom, malgrat que al banc s'acumulen uns recursos pels quals, a més, han de pagar interessos. "És absurd, no té sentit. Són doblers de tots els ciutadans", ha destacat Serra.

Palma és un bon exemple de com la crisi del coronavirus està posant a prova els recursos municipals. Del 13 al 28 de febrer, Cort va donar 889 ajudes, les quals arribaren a 624 famílies, per valor de 233.333 euros. En canvi, les xifres del 13 al 30 de març deixen clar l'increment de persones necessitades de suport: s'han donat 1.404 ajudes, repartides entre 1.070 famílies, per un import de 363.978 euros. És a dir, un increment de 130.000 euros i de 446 famílies. "Hi haurà un creixement exponencial", ha assegurat a l'ARA Balears el tinent de batle de Cultura i Benestar Social de l'Ajuntament de Palma, Antoni Noguera. "Hauríem de disposar dels romanents per ajudes econòmiques, per l'habitatge i el menjar, les quals són la trinxera de la cohesió social", ha afegit Noguera, qui recorda altres necessitats, com les escoletes o els rebuts de l'electricitat.

Salvar persones i reconstruir l'economia

De fet, el mateix Noguera, en qualitat de coordinador general de MÉS per Mallorca, i els batles de la formació ecosobiranista –dels municipis de Bunyola, Santa Maria del Camí, Mancor de la Vall, Montuïri, Deià, Llubí, Esporles i Manacor– han presentat un seguit de propostes econòmiques per combatre la crisi del coronavirus, una de les quals és precisament la derogació de la llei Montoro per mobilitzar el superàvit dels consistoris. "Davant d'una situació com aquesta, és imprescindible mobilitzar tots els recursos disponibles", han assenyalat mitjançant un comunicat.

Després de posar sobre la taula que el govern espanyol podrà superar els límits de despesa europeus, MÉS es demana per què "els ajuntaments estan obligats a mantenir milions d'euros immobilitzats en els bancs". "És imprescindible que les administracions que atenen la ciutadania de més a prop disposin de recursos. El govern de Pedro Sánchez els ha d'alliberar ja, com abans millor", continua el comunicat.

El Pi presenta una proposició no de llei

Per part seva, El Pi ha presentat una proposició no de llei per la via d'urgència perquè els ajuntaments sanejats puguin invertir els romanents que tenen en els bancs. "El Govern ha de permetre que aquests recursos surtin al carrer i es transformin en millores, respectant l'autonomia local: la confiscació i el centralisme no són el camí a seguir", ha indicat el secretari general del partit regionalista, Josep Melià, també en un comunicat.

stats