MOBILITAT
Part Forana 19/11/2014

Reticències dels batles de Llevant davant la inauguració, diumenge, de la via verda

Critiquen la manca de coordinació i la precipitació

M. Bonnín
2 min

ManacorEls batles dels municipis per on passa la via verda es mostren reticents davant la convocatòria d'inauguració de la infraestructura, que el Govern ha programat per a diumenge que ve dematí.

El primer edil d'Artà, Tolo Gili (El Pi), s'ha mostrat molest pel fet que s'inauguri la infraestructura quan l'entorn de l'estació del municipi –punt d'arribada de la via– encara presenta un estat molt deficient de conservació. "Si no està arreglat diumenge, em replantejaré assistir-hi", ha dit. També ha criticat la manca de previsió de la Conselleria. "Volíem fer coincidir l'acte amb l'obertura de l'edifici de l'estació i no podrem perquè no ens han avisat de res", ha explicat. Està previst que allà s'ubiqui el Punt d'Informació Turística i la instal·lació d'una botiga de productes de la marcà "d'Artà".

El batle de Manacor i el de Son Servera no assistiran a la cita. El primer, Antoni Pastor (Coalició per Manacor), perquè està absent durant aquests dies. El substituirà la primera tinent de batle, Catalina Riera. El segon, Antoni Servera (Independents), perquè té un altre acte. Segurament no hi enviarà ningú per substituir-lo i s'ha mostrat molest per les maneres del Govern. "Haurien de convocar amb més temps, m'avisaren ahir per telèfon", ha informat.

Els batles consultats, tots favorables al retorn del tren de Llevant, es mostren resignats amb el canvi de projecte, que ha tingut bona acceptació pels ciutadans.

Concessions

El batle de Sant Llorenç, Mateu Puigròs (Independents per Son Carrió), sí que assistirà a l'acte. Aprofitarà per reclamar que el Consistori pugui optar a la concessió dels edificis de les estacions de Sant Llorenç i Son Carrió, que Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) fa comptes treure a concurs. Segons ha explicat Puigròs, la de Sant Llorenç podria ser un bar restaurant, a més d'acollir actes culturals; i la de Son Carrió, un Punt d'Informació Turística.

Està previst que SFM llogui tots els edificis ferroviaris, que amb la via verda han perdut el seu sentit inicial, entre els quals també es troben les cotxeres d'Artà.

Instal·lacions

La via verda, que substitueix el projecte que havia de permetre l'arribada del tren fins a Capdepera, ja està sent utilitzada per una multitud de persones cada dia, que hi caminen, corren o van en bicicleta. Disposa de diverses àrees de descans, amb taules i banquets de fusta, i de 15 càmeres de videovigilància, que es controlaran des de l'estació Intermodal de Palma. SFM les ha instal·lat amb l'argument de garantir-hi la seguretat i evitar-hi el vandalisme. Això no obstant, és difícil que puguin abastar els prop de 29 quilòmetres que fa el recorregut.

La inauguració

L'acte d'inauguració oficial de la via verda serà diumenge. Hi assistiran, entre d'altres, el president del Govern, José Ramón Bauzá. Es farà una passejada des de l'estació de Sant Llorenç fins a la de Son Carrió.

stats