MOBILITAT
Balears 21/09/2013

Una via verda al tren de Llevant

El Govern aprova una inversió de 5,5 milions per convertir el traçat en una ruta senderista o ciclista

Q. Torres
3 min
DE VIA DE TREN A VIA VERDA El Pacte inicià les obres per enllaçar Artà i Manacor amb una via de tren, però no acabà el projecte. Ara el Govern del PP el modifica i els dos municipis estaran enllaçats amb una via, però verda, per a vianants i ciclistes.

Palma.El Govern de José Ramón Bauzá fa una nova passa perquè el projecte de tren de Llevant, que inicià l'anterior Govern del Pacte i deixà inacabat, no pugui ser una realitat. El Consell de Govern aprovà ahir una inversió de 5,5 milions d'euros per convertir el tram ferroviari entre Manacor i Artà en una via verda. La decisió es pren després que el maig passat ja acordàs la resolució dels contractes de les obres, que suposava la mort definitiva del projecte ferroviari aturat pel PP des de fa dos anys.

La portaveu de l'Executiu, Núria Riera, justificà la decisió de convertir el traçat ferroviari en un via per a vianants i ciclistes amb els arguments que fins ara han repetit els responsables del PP: que s'havien de destinar 500 milions per fer realitat l'actuació del Pacte i només n'arribaren 53 de Madrid o que aquest projecte no era viable ni econòmicament ni socialment, perquè per ser-ho hauria de dur cinc milions de viatgers i només en preveia dur mig milió.

Segons explicà la portaveu després de la reunió del Consell de Govern, la conversió del traçat actual en una via verda permetrà convertir les obres inacabades en un intinerari ambiental integrat en el paisatge, que podrà ser utilitzat com a ruta senderista o cicloturista. Així, es pretén millorar la seguretat en el traçat (amb obres a mitges) i evitar el deteriorament progressiu del valor de l'actuació executada. A la vegada, se cerca dotar-la d'un valor afegit per ampliar l'oferta turística vinculada al medi ambient. "Donam una solució viable econòmicament, socialment i mediambientalment a unes obres inacabades", cosa que "anirà en benefici dels ciutadans de les Illes Balears i dels municipis per on transcorre", perquè suposa una "sortida mediambiental i turística", defensà Riera.

Canvi radical

El traçat per on transcorrerà la futura via verda té una longitud de 28,6 quilòmetres i enllaça els municipis de Manacor i Artà passant per Sant Llorenç i Son Servera. Amb la seva decisió, el Govern canvia completament l'objectiu del projecte iniciat per l'anterior Executiu del Pacte. El tren entre Manacor i Artà tenia el suport dels batles de la zona i era una antiga reivindicació de plataformes ciutadanes, que el reclamen per solucionar la manca de connexions en transport públic que pateix des de sempre la comarca del Llevant de Mallorca. El PP, que no qüestionava el projecte quan era a l'oposició, va aturar immediatament les actuacions iniciades quan va arribar al Govern ara fa dos anys, al·legant que no n'estava garantit el finançament i que el projecte no era rendible. Abans de l'estiu, va sentenciar definitivament el projecte quan va liquidar els contractes de les obres. Ara, transformarà actuacions fetes perquè el traçat pugui encabir una via verda.

15.000 euros enguany

L'import aprovat per a l'execució del futur corredor verd és de 5.515.000 euros, que s'han transferit ara a l'empresa pública Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) i que s'invertiran en tres anualitats: 15.000 euros s'hi destinaran enguany; dos milions d'euros l'any vinent i tres milions i mig més el 2015. Una vegada garantit el finançament del projecte, es posaran en marxa en els propers dies tots els mecanismes per licitar les obres, i la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori, competent en la matèria, presentarà les característiques del projecte que es vol executar. L'import que es pretén destinar enguany a l'actuació fa preveure que el gruix de les obres no s'iniciarà fins a l'any que ve. El Govern demanarà també a la Fundació de Ferrocarrils Espanyols que registri aquest itinerari dins la xarxa de més de 2.000 quilòmetres de vies verdes que hi ha per tot l'estat espanyol.

stats