Part Forana 24/10/2017

El pa tradicional i el producte local protagonitzaran la segona fira d'Inca

Onze forns d'arreu de Mallorca i deu paradetes de producte local ompliran el claustre de Sant Domingo

Ara Balears
2 min
La mostra del pa i de  productes locals s'ha presentant al Claustre.

IncaEl pa i el producte local protagonitzaran la segona fira d’Inca, que tindrà lloc el proper cap de setmana al claustre de Sant Domingo. A la presentació de la segona mostra hi han estat presents el batle, Virgilio Moreno; la gerent de l’Institut d'Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI), Núria Hinojosa; la regidora de Fires, Antònia Sabater; el gerent de l’Associació de Forners, Pep Magraner, i el president de l’Associació de Comerciants i Restauradors d’Inca, Pep Nicolau.

'Pa i coses, I Fira de pa tradicional i producte local' té com a objectiu principal la promoció i el foment del consum dels pans elaborats a forns amb obrador, com també de productes agroalimentaris de Mallorca. "Pensam que se'ns presentava una oportunitat única per continuar amb la promoció a partir de la campanya Pa d’Aquí per atreure gent a les fires amb un producte tan especial com és el pa", ha comentat Sabater.

L’esdeveniment, organitzat per l’Ajuntament d’Inca i l’Associació de Forners i Pastissers de les Illes Balears amb la col·laboració de l’Institut d’Innovació Empresarial (IDI), inclourà la participació d’onze forns d’arreu de l’illa i deu paradetes de producte local, que durant tot el cap de setmana estaran exposats al claustre de Sant Domingo.

Activitats paral·leles

Per tal de dinamitzar la fira, s’ha organitzat un programa d’activitats que inclouen tallers infantils, demostracions d’elaboració de pans i un concert de blues de Víctor Uris dissabte a les 19 hores. Un dels actes més destacats serà la xerrada 'La vuelta al mundo en 80 panes', a càrrec d’Iban Yarza. Yarza és periodista i divulgador del sector del pa artesà i la cultura del pa fet a casa. També és autor de llibres com 'Pan casero', del qual ha venut més de 100.000 exemplars a Espanya, Mèxic i la Xina.

La xerrada 'La vuelta al mundo en 80 panes' és un recorregut per la història del pa que cerca connexions entre forners de diferents parts del món i distints moments de la història. Amb l’ajuda d’imatges potents repassarà les tradicions del pa, parant atenció no només a la tècnica sinó també a les característiques històriques i culturals de cada pa.

"Aquest certamen s’emmarca dins el projecte 'Pa d’Aquí, forn i tradició'. La marca de qualitat creada i impulsada conjuntament per l’IDI i l’Associació de Forners i Pastissers de les Illes Balears pretén que el consumidor identifiqui la marca amb pa de qualitat, tradicional i saludable, davant d’altres productes industrials que han proliferat els darrers anys", ha declarat Núria Hinojosa.

Pa de marca

Per acollir-se a la marca, els forns han de tenir obrador i han d’elaborar un 70% dels productes a la venda. A més, han de fer almanco dues varietats dels pans considerats tradicionals de les Illes Balears: el pa pagès (blanc o moreno), el pa de xeixa, el llonguet, la magraneta, la viena, el panet d’oli, la galeta d’Eivissa, el cóc i la galeta d’oli. Actualment, un total de 275 punts de venda de les Illes Baleras ja s’han adherit a la marca, 13 dels quals són a Inca.

stats