Part Forana 30/01/2019

Sant Llorenç prohibirà nous habitatges en sòl urbà inundable

L'Ajuntament suspèn la concessió de noves llicències durant un any per poder modificar les normes subsidiàries

M. Barceló
2 min
La ribera urbana dels torrents veurà modificats determinats usos i s'hi prohibiran nous habitatges.

Sant LlorençLa catàstrofe natural produïda per la gran torrentada de dia 9 d'octubre de 2018 ha empès l’Ajuntament de Sant Llorenç a programar un canvi de les normes subsidiàries del municipi. Es tracta d'una mesura que durant un any (fins al gener del 2020) impedeix atorgar determinades llicències d'obra. Es volen modificar alguns usos i impedir la construcció de nous habitatges en espais inundables.

Amb aquesta idea, l'Ajuntament de Sant Llorenç ha encarregat als serveis tècnics municipals diversos estudis i informes que ajudin a la redacció d'un nou pla. L'objectiu final és que fenòmens naturals com el de dia 9 d'octubre de 2018 tinguin la menor incidència possible, tant per a les persones com per als immobles on es viu o on es fan activitats.

La suspensió cautelar de llicències diferencia dues zones en els nuclis del terme municipal. Per una banda, als sectors urbans més propers als torrents no s'hi permetran nous habitatges. Tampoc no s'autoritzarà cap tipus d'actuació de restitució o de nous tancaments de parcel·la opacs. Només seran autoritzables, sempre que el tancament compleixi les distàncies de protecció de la normativa hidràulica, obres de consolidació o nous tancaments que no suposin cap obstacle al pas de les aigües d’escorrentia. Per una altra banda, als espais urbans no fronterers amb els torrents però que quedaren negats el passat octubre no s'hi autoritzarà cap tipus d'intervenció que modifiqui els usos i aprofitaments autoritzats i consolidats de les edificacions preexistents.

Canvi d'usos del sòl

"El terreny que deixi d'estar classificat com a urbà no passarà a ser directament rústic, sinó que tindrà altres usos, com pugui ser l'esportiu privat o de zona verda privada. El que queda clar és que s'han de prohibir nous habitatges en zones d'alt risc d'inundació", ha declarat el batle, Mateu Puigròs, a l'ARA Balears. La mesura d'impedir una major consolidació urbana a les voreres dels torrents compta amb el suport del Govern i del Consell de Mallorca.

La pressió humana fa que s'envaeixin espais fràgils, subjectes a la dinàmica de la mateixa natura, que de tant en tant reclama els seus dominis. Per això, l'Ajuntament de Sant Llorenç vol adequar els usos urbanístics a la realitat més recent i amb la previsió d'evitar futurs episodis tràgics com els viscuts l'octubre de l'any passat.

stats