Part Forana 02/06/2022

El Ministeri de Defensa vendrà uns terrenys a Sóller, però no especifica si són els del far de sa Creu

MÉS per Sóller reclama a través del Senat l'obertura al públic d'aquesta zona verda

3 min
Terrenys d'accés al far de sa Creu del Port de Sóller

El Ministeri de Defensa ha anunciat que cedirà o vendrà una de les seves propietats a Sóller, tot i que no ha especificat si es tracta dels terrenys d'accés al far de sa Creu, tancats al públic i que MÉS per Mallorca reclamarà a través del Senat. Cal tenir en compte que el departament militar de l'Estat també té altres dues propietats al municipi; l'oratori de Sant Ramon, l'ús del qual està cedit al Govern i a l'Ajuntament, i els darrers refugis antiaeris del port, que es localitzen al carrer de Sant Ramon.

En concret, el Ministeri va respondre el passat 11 de maig a una pregunta formulada per part del senador autonòmic de MÉS, Vicenç Vidal, on es reclamava la cessió gratuïta de la finca de Rafaubeig de Calvià. En l'escrit, l'Estat declina aquesta petició argumentant que és d'interès per activitats d'instrucció de les Unitats de Comandància General de les Balears, però reconeix que té previst transferir possessions dels municipis de Sóller i Maó, sense concretar més informació. En les properes setmanes, Vidal insistirà en la qüestió, aquesta vegada reclamant la zona verda de Sóller amb una proposició no de llei.

El vincle sentimental i una qüestió pràctica, el perquè de la reclamació

El terreny demandat se situa al barri de Santa Catalina del Port de Sóller, entre el Museu de la Mar i el far de sa Creu -una infraestructura que Ports IB té previst reparar enguany amb una inversió de 155.000 euros amb la intenció de destinar-lo a usos turístics. Actualment, l'accés a aquesta zona es troba tancat per una porta de metall, però els motius que reclamen la seva obertura són diversos.

Per una banda, des de l'any 2018 es proposa una ruta oberta entre el Museu de la Mar i el far. Per altra banda, és una petició directa de l'Associació de Veïns i l'Associació de Gent Gran del Port de Sóller, segons ha explicat a aquest diari la regidora de MÉS per Sóller Laura Celià. A més del vincle sentimental que la gent gran de la zona manté amb aquest lloc pel record històric, la zona de Santa Catalina és un lloc amb molts d'habitatges i pocs aparcaments, per la qual cosa es podria aprofitar "per a una qüestió pràctica", diu la portaveu de l'oposició. De fet, habilitar algunes places per a vehicles al mateix terreny seria una proposta dels veïns.

"La gent es comença a demanar què hi ha darrere aquelles barreres, així que el missatge és molt clar: ha de retornar a la ciutadania", ha expressat Celià, que ha recorregut a la figura del senador per dur a terme la petició. Mentrestant, MÉS per Sóller ha aconseguit aquest dijous el suport de la resta de grups municipals a la junta de portaveus, tot i que manca la resposta de l'equip de Govern.

Pel que fa a la proposta d'usos del terreny, el grup municipal no es banya. "Només demanam el retorn el dret al pas", diu Celià que assegura que després d'aquesta fita se continuarien fent passes.

La història del lloc

L'any 1928 es va decidir que s'havia de construir un nou far a sa Punta de sa Creu, més arrecerat dels temporals que el que estava en funcionament des de l'any 1864. El nou far va començar a funcionar l'any 1944. En plena Guerra Civil, entre els anys 1937 i 1938, canvia de manera radical la configuració de tota la zona atesa la construcció d'una base naval de provisionament per al Ministeri de Marina. Per això s'ocupen militarment els molls, els magatzems municipals, l'oratori de Sant Ramon, l'oratori de Santa Catalina, l'antic hotel Costa Brava i el bosc de Santa Catalina, entre d'altres. De fet, s'ocupa i es pren tot el cap de la punta de sa Creu.

Després d'uns anys de peritacions i taxacions, el 1943 el Ministeri de Marina abona a l'Ajuntament de Sóller un total de 121.346,73 pessetes en concepte d'expropiacions. El 1972 l'Escola d'Armes Submarines de la base naval es trasllada a Cartagena i gran part dels espais i edificis esdevenen abandonats. Vint anys més tard, el 1992, l'Ajuntament de Sóller sol·licita la reversió dels terrenys militars; una petició que s'anirà repetint al llarg dels anys (2003, 2014, 2018). L'any 1998 el Ministeri de Defensa cedeix 25.000 metres quadrats per a l'ús públic i l'Ajuntament recupera, per compra per un preu d'alienació de 2.345.000 pessetes, l'oratori de Santa Catalina i els espais annexos, que l'any 2004 s'inauguren com a Museu de la Mar.

En el marc de la proposta de Ports IB de destinar el far de sa Creu a usos turístics, es fa la petició expressa l'any 2018 de crear una ruta oberta entre el Museu de la Mar i el far de sa Creu. L'any 2020, Ports IB anuncia una inversió de 155.000 € per reparar el far de sa Creu. El projecte s'ha d'iniciar el 2022.

stats