Política 27/05/2022

El Ministeri d'Agenda Urbana acorda adquirir Son Busquets a Defensa per construir-hi 830 habitatges

La subscripció del conveni per la compra del terreny es preveu que es materialitzi abans de finals d'any

3 min
La ministra Raquel Sánchez i la presidenta del Govern, Francina Armengol, reunides aquest divendres

PalmaLa ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha anunciat aquest divendres a Palma, després de reunir-se amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, que s'ha arribat a un acord amb Defensa per adquirir el terreny de Son Busquets i construir-hi uns 830 habitatges. Una part "molt important" d'ells seran "per a gent vulnerable al preu del mercat", ha explicat Armengol. "L'habitatge no és un bé d'especulació, sinó un bé social", ha afegit.

"A la fi desbloquejam aquest projecte, sabem la necessitat que hi ha d'oferir una resposta a una problemàtica que a les Balears és especialment preocupant", ha destacat Sánchez. La ministra ha detallat que el traspàs a Agenda Urbana per part del Ministeri de Defensa, l'actual propietari, s'espera que es realitzi abans que finalitzi el 2022, i "començar a construir habitatges tan aviat com es pugui". A partir d'aquí es parlarà amb l'Ajuntament de Palma perquè es materialitzi i es concreti la quantitat exacta d'habitatges, que serà al voltant dels 830 anunciats.

"La proposta que hi havia damunt la taula, de l'executiu de Mariano Rajoy, era que Son Busquets fos un bé d'especulació privada, a un preu de mercat lliure", ha apuntat la presidenta del Govern, i ha reconegut que "s'ha tardat més temps del que hauríem volgut, però aquest govern d'Espanya ha tingut un compromís clar".

Sánchez i Armengol han valorat positivament també el desbloqueig del conveni amb l'Ajuntament d'Eivissa de Can Escandell, que amb unes obres que començaran el 2023 permetran construir 532 habitatges, 367 dels quals seran de lloguer assequible. "Hi ha un compromís ferm amb les Balears per garantir l'accés a un habitatge digne i assequible, mantenim l'esforç inversor", ha assenyalat la ministra.

Armengol aquests dies ha ressaltat la importància de les polítiques d'habitatge -"esperem que sigui el cinquè pilar de l'estat del benestar"-, pel fet que les Balears són "una zona tensada, amb un encariment fort, i necessitam mesures pioneres i valentes". En aquest sentit, Sánchez ha subratllat també que aquest exercici les Illes rebran vuit milions d'euros del Pla Estatal d'Habitatge 2022-2025, s'hi sumaran 4,8 milions del bo de lloguer jove i, a més, es construiran 492 habitatges de lloguer social en edificis energèticament eficients.

Mobilitat

En termes de transport i mobilitat, els altres àmbits del Ministeri de Sánchez, s'ha detallat que els pressupostos actuals reflecteixen 270 milions d'euros en bonificacions per mantenir el descompte del 75% en el transport marítim i aeri iniciat el 2018. A més, en el cas del tramvia de Palma, "l'objectiu és transformar la mobilitat urbana", i "el govern d'Espanya hi serà i donarà suport a aquestes actuacions". La ministra ha reconegut el fet que el Govern autonòmic, entre altres coses, hagi electrificat tota la xarxa ferroviària de Mallorca, d'on té les competències, a més de renovar tota la flota de transport terrestre eliminant els combustibles fòssils.

S'ha de destacar que en el darrer mes i mig ja són tres les ministres que s'han reunit amb Armengol per enaltir la gestió de l'Executiu illenc i reafirmar-lo com "el motor econòmic d'Espanya", pel fet de créixer un 10% del PIB el 2021, el doble de la mitjana espanyola. Així, a principis d'abril va acudir a Palma la vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño; el 5 de maig fou la ministra de Política Territorial i portaveu de l'executiu estatal, Isabel Rodríguez, que va anunciar la transferència de la competència de Costes aquest any, i aquest divendres ha estat el torn de la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

stats