Educació
Part Forana 05/05/2023

L’augment de població al Pla en satura els instituts

Els centres de Porreres i Sineu tenen el doble d'alumnes dels que poden acollir

3 min
Imatge de l'IES Porreres.

Palma"La secretaria s'ha convertit en una aula i la sala del conserge i la biblioteca, en quatre més. La situació és alarmant". Aquest és el "resum" -en paraules seves- que el director de l'IES Porreres, Joan Ramon Xamena, fa de la saturació que està patint l'institut que dirigeix. Juntament amb el de Sineu, són els dos que tenen assignats els alumnes de les 13 escoles del Pla i la situació, en els dos casos, és igual d'extrema: tenen el doble d'alumnes dels que hi caben.

En el cas de Porreres, el centre va ser construït per acollir 12 cursos i, actualment, en té 25. A causa del creixement continuat de les matriculacions, i durant els darrers anys, han hagut de convertir els espais comuns en aules i no es poden permetre tenir sales específiques per fer música, tecnologia o laboratori, entre d'altres. "Els alumnes estan com anxoves i posar més barracons tampoc no hauria de ser la solució, ja que suposa eliminar superfície de pati", explica el director.

No obstant això, ja ha demanat sumar -a les quatre ja existents- dues aules prefabricades per afrontar el curs vinent. "Vàrem demanar a la Conselleria d'Educació que ens descarregàs i ens llevàs quatre cursos, però la resposta ha estat sumar-nos-en tres més", lamenta. Xamena explica que, a més de les conseqüències òbvies, com la manca de comoditat que suposa el fet de tenir poc espai, també té un impacte en la salut mental dels treballadors. "De vegades no sabem on posar els alumnes i és una situació molt agobiant perquè no podem oferir un servei tan bo com voldríem", relata.

L'IES Sineu sobreviu amb sis barracons

A Sineu, l'institut que acull els alumnes de nou pobles (Sencelles, Costitx, Ariany, Maria de la Salut, Llubí, Sant Joan, Petra, Lloret de Vistalegre i Sineu), la situació és prou similar. La capacitat de l'institut és per a 600 persones, aproximadament, i ara com ara té quasi 1.110 estudiants, quasi el doble. El centre té sis aules prefabricades i, com el de Porreres, tampoc no té la possibilitat de tenir aules específiques.

El director del centre, Rafel Crespí, ha explicat diverses vegades la situació a la Conselleria d'Educació: "Ens han dit que hi ha un projecte d'ampliació i construcció de 15 noves aules per al curs vinent i que estarà enllestit el 2025". Mentrestant, assegura que no poden "competir amb altres centres que tenen més infraestructura", però celebra que, tot i això, no perden matrícula: "Tenim molt bons professionals i jo crec que és per això que volen continuar venint a l'IES Sineu tot i la saturació".

L'augment de població i la manca de planificació

Aquesta situació de col·lapse no s'ha donat d'un dia per l'altre: "Fa ja quasi deu anys que el nombre d'alumnes nous augmenta cada curs i ha arribat un punt que ja no hi cabem", lamenta Xamena. De fet, en els darrers sis anys, la població mitjana de la comarca ha agumentat en un 10%, segons les xifres de l'Ibestat. "En els darrers anys, la gent se'n va de la ciutat cap als pobles a causa de l'encariment del preu de l'habitatge, encara que ara ja està car pertot", explica el director de l'IES Porreres.

Precisament, la majoria dels nouvinguts són de Palma, encara que també destaca un augment d'immigrants. "Cada any hi ha més de cinquanta nous alumnes i gairebé tots són palmesans, africans o sud-americans", relata el director de l'IES Sineu.

La solució no és senzilla, reconeixen ambdós directors i coincideixen que hauria estat necessària una previsió i planificació de la situació. "No hi ha hagut una actuació valenta quant a configurar un nou mapa escolar i encara que les administracions, fan el que poden, això no és suficient", explica Xamena (Porreres).

Quant a les actuacions previstes per a la Conselleria, l'ampliació de l'IES Sineu és la que potser es materialitzi primer. Està a l'apartat de 'projectes amb inici de redacció prevista per al 2023'. D'altra banda, quant al del de Porreres està a l'apartat de 'nous projectes amb ordre d'inici de redacció'. En aquest darrer cas, la batlessa, Xisca Mora (El Pi), preveu poder expropiar els terrenys on s'ha d'ubicar l'ampliació del centre. "A final d'any esperam poder-los tenir i cedir-los per iniciar les obres", assegura.

stats