Polèmica
Part Forana 10/05/2023

La celebració del Firó de Sóller perilla

Els col·lectius no organitzaran la festa si no se suavitzen les restriccions en l'ús d'armes: "El que ens demanen és inviable"

2 min
El moment més espectacular del desembarcament dels 'moros' al Port.

PalmaLa celebració del Firó de Sóller, una de les festes més multitudinàries de Mallorca i que reuneix prop de deu mil persones cada any, perilla. El fet és que, en compliment de la darrera modificació del Reglament d'armes, Delegació del govern ha notificat als col·lectius noves mesures restrictives quant a l'ús de les escopetes i espingardes. En concret, la llei obliga els que utilitzen les armes a fer-ho dins un perímetre; a banyar el trespol i a disposar d'extintors prop del lloc on es produeixin els trets, segons han explicat fonts de l'Ajuntament de Sóller.

Els organitzadors de la festa consideren que aquestes mesures de seguretat "desvirtuen completament la festa i són prohibitius", alhora que lamenten que "en cap cas no plantegen solucions o alternatives per poder disparar les armes d'avantcàrrega". Cal recordar que el Firó és una celebració que està completament condicionada a l'ús d'aquestes armes, ja que es tracta de la recreació històrica de la batalla entre els 'moros' i els pagesos de l'any 1561.

Per això, els organitzadors han anunciat que si no els permeten fer la festa "com sempre", no participaran de l'acte: "Ens desentendrem de l'organització del Firó 2023 i el seu desenvolupament recaurà sobre l'Ajuntament", han explicat en un comunicat. Això suposaria la no celebració de la festa tal com es coneix, ja que l'Ajuntament en poc més de cinc dies no es pot fer càrrec d'una jornada que implica mesos de feina. En aquest cas, les accions més emblemàtiques i que configuren la festa com el saqueig de Plaça, el desembarcament del Port o la batalla del pont d'en Barona, no se celebrarien.

Val a dir que el paper que juga Delegació de Govern és el de complir la llei i fonts de l'administració han assegurat que "per temes de seguretat la resolució haurà de ser d'acord amb el compliment del reglament". Això implica que, per a resoldre a favor de l'ús d'armes durant el Firó, continuaran exigint les noves mesures rebutjades pels organitzadors.

stats