Part Forana 03/12/2021

Calvià canvia el nom a tres carrers amb nomenclatura franquista

Es tracta dels carrers General García Ruíz i Sor Rosenda de la vila i el carrer General García Ruíz de Magaluf

ARA Balears
1 min
Ajuntament de Calvià.

L'Ajuntament de Calvià ha canviat el nom de tres carrers que encara duien la nomenclatura franquista per així complir la Llei de memòria històrica. D'aquesta manera, el carrer General García Ruíz de Magaluf passa a ser de Francisca Pujol Terrassa, pionera i empresària; el carrer Sor Rosenda es converteix en carrer del Convent i el carrer Damià Barceló serà de Can Sopa.

Tal com acredita el cens de símbols franquistes i la investigació històrica: el general García Ruiz va ser un destacat militar franquista que, en el paper de governador civil, va dirigir la violenta repressió a tot Mallorca i va ser un dels màxims responsables de les greus violacions dels drets humans que, durant els primers mesos després del cop d'estat, aplicaren els revoltats. Sor Rosenda, que dona nom a un històric carrer de la vila, va adoptar el paper de delatora dels veïns de Calvià que intentaven escapar de la violència assassina del règim. Damià Barceló, per la seva banda, era membre fundador de la Falange de Porreres, on va formar part dels escamots falangistes que realitzaven execucions extrajudicials.

El ple d'aquesta setmana va aprovar el canvi i el carrer del Convent i de Can Sopa ja formen part del mapa de Calvià vila. Mentrestant, el canvi de nom del carrer de Magaluf es calcula que serà efectiu a principi de l'any que ve.

stats