Part Forana 06/10/2016

Artà debat aquest divendres l'ampliació del Parc Natural del Llevant

L'acte tindrà lloc al teatre a les 20 h, amb la participació del coordinador del GOB, Toni Muñoz, el batle, Tolo Gili, i el nou DG d'Espais Naturals, Miquel Mir

M. Barceló
2 min
Vista general de la costa nord, gran part de la qual quedaria inclosa en una ampliació del Parc Natural.

Artà'Volem recuperar el Parc Natural del Llevant?' és el títol del debat que tindrà lloc aquest divendres, 7 d'octubre, al Teatre d'Artà a les 20 hores, organitzat pel grup Alternativa per Artà. L'acte, obert al públic, comptarà amb la participació del batle, Tolo Gili (El Pi), el coordinador del GOB, Toni Muñoz, i el nou director general d'Espais Naturals i Biodiversitat, Miquel Mir.

Aquest acte públic arriba 10 dies després que la moció presentada en el darrer plenari per Alternativa per Artà, que proposava l'ampliació de l'actual Parc Natural als límits recollits en el Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN) de 1999, i que marcà una àrea de màxima protecció deu vegades major que l'actual delimitació (1.672 hectàrees), fos aplaçada en tant que el grup Independents (UIA) demanà la possibilitat d'incloure en la futura ampliació algunes zones LIC i ZEPA que ara confronten amb el Parc i que en quedaren excloses el 2001.

Per això, la moció, que tenia el suport de la majoria del plenari, especialment del grup de govern (El Pi, el PSOE i Alternativa), es va ajornar per a una propera reunió del Consistori. Des del grup Altenativa s'ha volgut ampliar el debat a l'opinió pública en general i en especial als veïns d'Artà, ja que l'ampliació del parc afectaria especialment el terme artanenc.

Cal recordar que la zona de Parc Natural, declarada com a tal el 2001, patí una retallada el 2003, quan el PP recuperà el poder autonòmic. La delimitació inicial era de 16.232 hectàrees terrestres i 5.275 hectàres d'àrea marina. El Govern de Jaume Matas el reduí a les 1.672 hectàres terrestres actuals, després d'una acarnissada campanya contra el parc amb participació d'hotelers i de molts titulars de propietats afectades, i que tingué el seu punt més violent en l'assetjament que patí el plenari de Son Servera, amb el socialista Eduard Servera com a batle, en declarar-se a favor que l'àmbit del parc inclogués una part del terme serverí.

stats