ENERGIES RENOVABLES
Part Forana 01/08/2014

Artà aposta per l’energia verda

És el primer poble que es compromet a contractar-la al 100%

Margalida Bonnín
2 min

ArtàArtà s’ha convertit en el primer municipi de Mallorca que es compromet a passar-se a l’energia verda. El ple de dimarts va aprovar per unanimitat una moció dels Verds segons la qual el Consistori pren el compromís de fer les passes per contractar progressivament el subministrament d’energia cent per cent renovable en els edificis municipals.

Perquè el procés sigui exitós, caldrà primer redactar un informe que descrigui i avaluï l’estat actual de la contractació de subministrament elèctric en cada edifici municipal i així identificar quins d’ells són els millors candidats per fer primer la passa cap a l’energia verda. A l’hora de dur a terme la licitació pública del contracte, el plec de condicions haurà d’especificar el compromís ambiental de les empreses que hi concursin.

El text aprovat preveu que el canvi en la política energètica municipal -acompanyada d’una reducció del consum- signifiqui també una disminució dels costos econòmics. Això no obstant, es va introduir una esmena que limita un 10% el màxim que es permetria encarir els costos, si no n’hi hagués una reducció.

El regidor impulsor de la iniciativa, Guillem Caldentey, es mostrà satisfet per la seva aprovació i demanà que aquesta no quedi damunt el paper, com passa sovint amb mocions d’aquest tipus, i que l’Ajuntament faci les passes que siguin necessàries per complir-la de manera progressiva.

L’exemple de Sant Celoni

L’acord a què ha arribat l’Ajuntament artanenc segueix l’exemple d’altres consistoris de l’Estat, com és el cas de l’Ajuntament de Sant Celoni (Vallès Oriental). Aquest consistori ha estat el quart a associar-se a la cooperativa Som Energia i el primer a contractar subministrament d’electricitat amb aquesta entitat. Actualment, ja ha començat a modificar els contractes d’alguns dels edificis municipals.

La iniciativa de l’Ajuntament d’Artà també fa cas del Pacte de Batles, signat a escala europea per prop de 5.800 consistoris (23 dels quals són de Mallorca). El text, aprovat el 2009, fa comprometre els ajuntaments a reduir l’emissió de gasos un 20% i a consumir un 20% d’energia renovable l’any 2020.

stats