Cossiers d'Alaró
Part Forana 19/12/2023

Alaró rep la fotografia més antiga de què es té constància dels cossiers

La imatge serà exposada en un futur espai dedicat a aquesta tradició

ARA Balears
2 min
La primera fotografia dels cossiers ja és de l'Ajuntament d'Alaró

PalmaL'Ajuntament d'Alaró ha rebut en donació la fotografia més antiga de què es té constància dels cossiers del municipi i, segurament, també de Mallorca. La imatge en donació, que reprodueix un dimoni dels cossiers d'Alaró, era propietat del coleccionista Rafel Pons. La imatge va servir per iniciar la investigació del llibre de Joana Borràs Riera sobre els cossiers del municipi. Així, Borràs va poder investigar la indumentària a partir del descobriment d'una fotografia de fa 150 anys.

Així, Rafel Pons va voler donar la fotografia a Joana Borràs el passat mes d'agost durant la presentació del llibres Vestes dels Cossiers d'Alaró. Estudi de la seva indumentària a partir del descobriment d'una fotografia de fa 150 anys. L'autora considerà que la fotografia no havia de ser per a ella, sinó per al poble d'Alaró, fet que fou acceptat per Pons, qui va oferir-la al batle d'Alaró, Llorenç Perelló.

La petita imatge, de 6,40 x 10,00 cm, pot ser considerada única i d'una rellevància destacada per al municipi. Es tracta d'una fotografia captada pel Jules Virenque (1824-1876), qui fou un dels fotògrafs pioners a les Balears i va destacar per la seva tasca durant el segle XIX. També va col·laborar amb l'arxiduc Lluís Salvador en l'elaboració de la seva obra. La fotografia, datada entre els anys 1867 i 1870, és una prova que ens trobam amb gran certesa davant el primer retrat d'un alaroner, que va fer de model per al gravat de l'obra de l'Arxiduc.

A més de la bellesa de la imatge, també resulta sorprenent poder comparar la fotografia amb les diferents descripcions dels autors que van detallar el ball dels cossiers, així com la mateixa descripció al Die Balearen i la seva correspondència amb la realitat. Es pot contemplar la tela de pedaç amb què es va fer el vestit, les tires esfilagarsades, les taques amb diferents productes naturals amb què decorava el vestit o l'enorme bastó d'atzavara, que acompanya el dansaire. Finalment, el batle del municipi, Llorenç Perelló, ha indicat que la intenció és que aquesta imatge sigui exposada en el futur espai dedicat als cossiers que l'Ajuntament té en projecte dur a terme aquesta legislatura.

stats