Vela

"Amb Alzheimer molta gent no vol sortir de casa i nosaltres aconseguim que portin un veler"

Barcelona va acollir aquesta setmana la segona edició d'una regata en què els tripulants són persones amb aquesta malaltia

4 min
La segona edició de la regata per l'Alzheimer Fundacio Catalunya La Pedrera

Barcelona"És un moment de felicitat que ens ajuda molt", deia Lourdes Carreras, una de les participants en l'única regata de vela a escala mundial en què la tripulació dels vaixells està formada per persones amb Alzheimer. Aquesta setmana el port de Barcelona va acollir la segona edició d'aquesta iniciativa en què participen persones amb inici d'Alzheimer i altres demències que formen part del programa de reforç de la memòria de la Fundació Catalunya la Pedrera. La regata, organitzada per aquesta fundació i l'associació Veles per l'Alzheimer, que té com a patrocinador principal l'empresa Sika, promou que les persones amb deteriorament cognitiu lleu i moderat puguin seguir desenvolupant activitats per elles mateixes. "Amb Alzheimer molta gent no vol sortir de casa i nosaltres aconseguim que portin un veler", explica Sílvia Vancells, de la fundació.

Es tracta d'estimular en positiu, motivar per fer activitats, demostrar que poden fer moltes coses i superar pors. A la segona edició de la regata van participar més de 200 persones procedents de tot Catalunya i les seves famílies, que van embarcar en 31 velers, el doble que en l'edició anterior. A més, 110 persones més amb mobilitat reduïda van pujar a bord de les golondrines per seguir de prop la regata i, de pas, veure dofins en un cop de sort. El programa de la Fundació Catalunya la Pedrera treballa per oferir eines perquè les persones grans en fases inicials de la malaltia d'Alzheimer millorin el seu estat emocional i així tinguin una bona qualitat de vida. "Jo havia pujat alguna vegada en una barqueta de pescadors, però això ha estat diferent. Anar a alta mar, mai. I vam veure dofins, que va ser molt bonic. Em van deixar portar el timó, ens van ensenyar com fer-ho", diu la Lourdes, que venia de Sabadell. La regata tenia línia de sortida i un cop es donava el tret de sortida, un expert oferia als tripulants poder portar la nau.

"Jo tinc problemes de memòria i vaig anar a un centre per millorar. I noto molt la diferència. Aquí van parlar-me de la regata i vaig voler ser-hi. Confio que l'any vinent siguin més vaixells perquè no tothom va tenir plaça. Iniciatives així ajuden molt, jo noto que he millorat molt. Recomanaria a la gent amb problemes de memòria o Alzheimer fer coses, sortir, ser a projectes com aquest. Jo anava cap avall i ara vaig cap amunt", afegeix la Lourdes, que ja va formar part de projectes de la fundació abans de la pandèmia i hi va tornar després per tractar-se de pèrdues de memòria, en el seu cas, provocades per problemes d'estrès. No tothom que va pujar als vaixells ho feia per Alzheimer. Qualsevol persona es pot posar en contacte amb la fundació, que estudia cada cas i el deriva als 21 centres que tenen a Catalunya per acompanyar-los en aquest camí.

La directora general de la Fundació Catalunya la Pedrera, Marta Lacambra, i el president de Veles per l'Alzheimer, Edgar Martínez, van donar les gràcies “als valents que es van atrevir a sortir a navegar després de les pluges d'aquesta setmana”. "Gràcies "a l'èxit de l'edició de l'any passat hem decidit donar cabuda a més participants i hem fet un pas més per duplicar-los en aquesta segona edició i que vinguin de tot Catalunya, i no només de Barcelona. L'any vinent es tornarà a fer i donarem cabuda a tots els que vulguin venir perquè ha estat un èxit", van explicar. La Lourdes ho celebra, ja que li sabia greu pels que van quedar-se sense plaça.

La segona edició de la Regata per l'Alzheimer de la Fundació Catalunya la Pedrera
La segona edició de la Regata per l'Alzheimer de la Fundació Catalunya la Pedrera
La segona edició de la Regata per l'Alzheimer de la Fundació Catalunya la Pedrera

La fundació i l'associació Veles per l'Alzheimer també promouen sortides al mar per a persones que formen part del programa, però en el cas de la regata s'aconsegueix anar més enllà, ja que a dalt del vaixell són ells els que s'encarreguen de tot. L'enllaç de la Fundació Catalunya la Pedrera amb Veles per l'Alzheimer va començar el 2022 i des de llavors s'han realitzat més de 65 activitats terapèutiques, amb la participació de més de 2.500 persones, com ara una visita al Museu Marítim i al Museu de la Pesca, així com a l'Aquàrium de Barcelona, una visita a la llotja de pescadors, navegació a vela, etc.

La Regata per l'Alzheimer ha pogut fer un pas endavant aquest any, ja que coincideix amb la celebració de la Copa Amèrica, una oportunitat per reivindicar que el sector nàutic català "és accessible per a tothom i, alhora, inclusiu i sensibilitzat a tots els col·lectius", segons els organitzadors. En aquest sentit, a aquesta edició ha assistit representants d'entitats espanyoles en defensa de les persones amb Alzheimer, així com d'altres països com el Regne Unit, Itàlia o el Brasil, amb l'objectiu de reproduir l'esdeveniment en altres parts del món. La regata compta també amb el suport de la Fundació Barcelona Capital Nàutica, amb les embarcacions i llanxes de suport; la Federació Catalana de Vela, que ha proporcionat llanxes pneumàtiques, i empreses i entitats del sector.

stats