Part Forana 07/02/2020

Santa Eugènia blindarà la seva arquitectura rural

Després d’11 anys de la declaració de BIC de les Alqueries, les Coves i Olleries, arriba un pla especial de protecció dels tres llogarets

Miquel Barceló
4 min
Santa Eugènia blindarà      la seva arquitectura rural

Santa EugèniaEl proper 17 de març, l’Ajuntament de Santa Eugènia aprovarà un pla especial de protecció dels tres llogarets del municipi: les Alqueries, Olleries i les Coves, on resideix un 18% del total de la població (1.620 habitants). La redacció del pla especial està regulada per la Llei 12/1998, de 21 de desembre, de patrimoni històric de les Illes Balears, que estableix que els Béns d’Interès Cultural (BIC) declarats com a conjunt històric hauran d’elaborar un pla especial de protecció que estableixi criteris per a la construcció de noves edificacions i també reguli les condicions de les obres, tant de rehabilitació com d’ampliació.

El pla arriba quasi 11 anys després que els tres nuclis fossin declarats BIC pel Consell de Mallorca (5 de març de 2009). Entre els objectius principals hi ha el manteniment de la uniformitat urbanística i l’estil d’arquitectura rural que han distingit els tres poblets que envolten Santa Eugènia: les Coves, a 2 km; Olleries, a 600 metres, i les Alqueries a quasi un quilòmetre de distància. Actualment, el llogaret més pròxim a Santa Eugènia, Olleries, és el més poblat, amb 128 residents, i el segueixen les Alqueries amb 119 i les Coves amb 45.

Aquest projecte proteccionista té el suport de les tres forces municipals: PP (3), PSOE (3) i Feim Santa Eugènia (3), en un consistori governat en coalició per les dues forces progressistes. Durant l’anterior mandat (2018), amb un govern del PP, es va iniciar tota la tramitació i l’encàrrec de la redacció del pla especial a l’empresa GAAT (Gabinet d’Anàlisi Ambiental i Territorial).

L’actual batle, Pep Lluís Urraca (PSOE), i el primer tinent de batle, Joan Riurtort (Feim Santa Eugènia), comparteixen l’àrea d’Urbanisme. Ambdós entenen el pla com la millor eina per posar fi al suplici que pateixen els propietaris a l’hora d’aconseguir un permís d’obra que permeti mantenir les condicions d’habitabilitat de les llars. “En tractar-se de BIC, qualsevol intervenció a les cases necessita una llicència del Consell i això pot arribar a suposar esperes de molts de mesos. En canvi, quan entri en vigor el pla de protecció especial, l’Ajuntament tindrà la competència per atorgar els permisos d’obra”, explica Joan Riutort. “A més, això ens permetrà protegir l’entorn i impedir-hi la construcció d’edificis d’un altre estil”, afegeix el batle. Així, s’estableix una regulació específica per a les cases de pagès, les cases vilatanes entre mitgeres, les cases modernes i les edificacions agràries. Es preveuen tres nivells de protecció: integral, parcial i ambiental, segons si es tracta d’un conjunt històric o del seu entorn.

A partir de l’aprovació inicial, el proper mes de març, el pla de protecció estarà en exposició pública durant 45 dies, per tal que s’hi puguin presentar al·legacions i perquè també els diferents departaments de les administracions supramunicipals puguin emetre els seus corresponents informes. Després se n’haurà de fer una aprovació provisional, abans de la definitiva per part del Consell. El període màxim establert per a tota la tramitació és de tres anys.

El ‘boom’ de la construcció

Santa Eugènia va patir, també en els seus emblemàtics llogarets, els efectes del boom de la construcció durant la primera dècada del segle i hi varen proliferar els adossats. La declaració de BIC va servir per frenar la construcció d’adossats en un entorn que guarda moltes essències de la Mallorca rural.

La possibilitat de conservar els vells casals de la ruralia i altres elements pot suposar una revitalització dels poblets que orbiten entorn de Santa Eugènia. “No es tracta d’evitar el despoblament amb aquest pla de protecció que sí que es va témer a final del segle passat. Ara es tracta de facilitar i garantir la conservació d’aquest patrimoni de gran valor”, subratlla el portaveu de Feim Santa Eugènia. “El Consell triga massa temps a resoldre els expedients de llicència. En canvi, en tenir vigent el pla, l’Ajuntament els agilitarà, en no tenir l’àrea d’urbanisme tan col·lapsada”, comenta Riutort. “És evident que necessitam escurçar terminis”, subratlla Urraca, i recorda que amb el pla especial es mantindrà l’arquitectura tradicional que recorda els usos de cada poblat.

Olleries deu el seu topònim al gran nombre d’obradors especialitzats en la fabricació d’olles, tasses i altres recipients i atuells de cuina que hi havia fins als segles XVII i XVIII, quan molts es traslladaren al poble de Pòrtol, a Marratxí (Mascaró, 1962). Les Coves fou ocupat des del 1750, a més d’agricultors i ramaders, per treballadors del marès. Les Alqueries, aixecat entre els segles XVIII i XIX, ha sobreviscut, amb el pas del temps, de la dedicació al cultiu de vinya i cereals. De fet, dins el seu conjunt històric s’hi observen els esvelts molins de Son Pau i de les Alqueries, símbols d’un temps en què el sector primari fou hegemònic.

ELS ELEMENTS QUE CAL PRESERVAR PASSEN DE 16 A 57

Complint les determinacions del Pla Territorial de Mallorca (PTM) en relació amb els catàlegs per a l’elaboració dels plans especials de protecció, s’ha ampliat el catàleg d’elements preservats als tres llogarets, aprovat el 2001. S’ha augmentat el nombre de béns catalogats, amb 41 de nous. Les Coves passa de 3 a 16; les Alqueries, de 6 a 18, i Olleries passa de 7 a 23.

stats