FESTES DE SANT ANTONI

Les ganes de festa per Sant Antoni ressonen a l'assaig dels goigs de Manacor

El fred no va apagar el foc d'una de les vetlades més santantonieres del municipi

"Siem devots de bon cor; d'aquest sant prodigiós; pagesos i conradors; i vilans de Manacor". I així ho feren; els santantoniers més devots de la festa no es perderen cap dels ingredients de l'assaig dels goigs de sant Antoni que la nit de divendres dia 13 va fer omplir la plaça de la Concòrdia de gent i de bauxa.

A les nou del vespre la plaça ja era ben plena de veïns que esperaven el caliu de les torradores per poder començar a sopar. El pa, la llonganissa, els botifarrons, la xulla i el llom no varen faltar damunt les torradores, i amb la panxa plena molts dels assistents a la festa varen agrair el vi, la mistela i les herbes que el Patronat de Sant Antoni va oferir a tothom.

L'èxit d'aquest acte any rere any es mesura en la gran quantitat de gent que no necessita els goigs impresos per cantar-los. Tot i això, el Patronat continua repartint-ne perquè tots aquells que encara no els saben puguin aprendre'ls.

L'assaig va ser llarg i els músics que envoltaven el fogueró repetiren la tonada fins que tothom hagué cantat tant com va voler. Tot i així, els goigs no varen assaciar les ganes de bauxa dels assistents. Després de l'assaig, les ximbombes i les gloses n'agafaren el relleu per retre homenatge a la part més crítica i ancestral de la festa.

Portocristo i Son Macià

Amb tot, aquesta no va ser l'única festa per encetar les festes de Sant Antoni al municipi de Manacor. El Centre de Cultura de Portocristo va acollir un any més el sopar de pa i taleca i el combat de picat. Gloses a rompre i una bona bauxa varen encetar el calendari santantonier de Portocristo. Allà, també al Centre de Cultura, la festa va continuar dissabte amb el taller de ximbombes per a nins, que començà a les 17 h. I a les 18 h, Na Tonina inicià el seu recorregut des de la plaça de l'Església per arribar a la torrada popular, que va tenir lloc a la plaça de les Comes.

Una mica més tard, el mateix dissabte dia 14 de gener, els dimonis de Son Macià feren el seu primer ball d'enguany a les 20.30 h. Després, davant el Centre Cívic s'organitzà una bona torrada de pa i taleca.