Porreres debat sobre el seu model turístic

Aquest dijous horabaixa s'enceta un fòrum obert a tothom en què es posarà en relleu la construcció d'un turisme sostenible per a aquest municipi del Pla de Mallorca

Porreres obre aquest dijous horabaixa el seu  Fòrum Turístic amb la intenció de crear un espai de debat i cooperació per a tots els ciutadans porrerencs interessats a participar del debat i construcció del model turístic del municipi.

A partir de les 20 hores,  a la Biblioteca Municipal, s'iniciarà un debat amb l'objectiu de "cohesionar la ciutadania per damunt de sigles polítiques, fílies i fòbies, i s'entén que l'únic model que pot aconseguir aquesta fita és el turisme sostenible", explica l'organització del Fòrum.

En aquest sentit, la col·laboració entre els integrants del sector turístic és, evidentment, una de les prioritats, però es vol anar molt més enllà i col·laborar amb productors locals, comerços, restauradors   i el teixit associatiu per promoure el consum de producte local i contribuir així a l'impuls de la resta de sectors econòmics.

Joan Miralles, sociòleg i responsable del Fòrum, destaca que en aquesta jornada s'explicarà el projecte que ha presentat el municipi, al qual vol que es destinin els fons recaptats per l' ecotaxa. Aquest projecte és la rehabilitació del patrimoni hídric de Porreres per crear una ruta turística en què, a més de mostrar elements arquitectònics de la història del municipi, també "es farà una sensibilització als turistes sobre l'ús d'aigua" i la importància que té a l'illa, explica Miralles.

Un poble que decideix el seu model turístic

El febrer de 2015, l’Agrupació cultural de Porreres i l’Ajuntament ja varen encetar unes jornades que portava per títol 'Turisme sostenible a Porreres: nou motor de creixement econòmic?'. No ha passat ni dos anys i la pregunta ha anat trobant resposta, ja que, a hores d'ara, ningú dubta de la importància que el turisme ha agafat a Porreres gràcies "en bona part al boom dels habitatges de vacances i la creació de gairebé 1.000 places turístiques.

Restaurants, comerços, picapedrers, fusters, llanterners, empreses de gestió i lloguer d’habitatges, personal de neteja... també han sortit beneficiats d’aquest boom turístic i han vist incrementats els seus ingressos i/o opcions de feina. 

No obstant, i allò que justifica la creació d'aquest Fòrum és que, segons explica Miralles, paral·lelament, s'ha començat a sentir "les primeres veus d'alarma davant la por de copiar models que puguin trencar  la cohesió social i cultural del poble, precisament dos dels pilars que fan de Porreres un poble atractiu per un turisme que precisament el que vol és defugir de la massificació turística del litoral".