Manacor, "decebut i indignat" perquè només ha rebut 300.000 euros de l'ecotaxa en tres anys

El Govern només retorna un 3% dels 10 milions que ha recaptat amb l'impost turístic a la costa manacorina

Per primera vegada en tres anys, Manacor ha entrat en el repartiment de la recaptació de l'impost de turisme sostenible (ecotaxa). Només ha recollit 300.000 euros dels 10 milions que la seva costa ha aportat, en tres anys, a la caixa comuna del Govern per reduir la petjada de la pressió turística. L'únic projecte que se li ha acceptat, dels quatre que havia presentat, ha estat la compra de nou vehicles elèctrics per a la societat municipal (SAM) que gestiona la xarxa d'aigua pública.

Els 300.000 euros atorgats suposen només un 3% del que ha recaptat la planta hotelera (15.500 places) en el trienni 2016-2018, la qual cosa ha creat un clima de "decepció i indignació" que han transmès aquest dilluns els tres portaveus de l'equip de govern municipal: Catalina Riera (El Pi), Pedro Rosselló (PP) i Joan Gomila (AIPC).

Tot i el greus problemes i perills públics que suposa la massificació de Cala Varques, el Govern ha deixat fora el projecte de compra de l'entorn d'aquesta àrea natural d'especial interès (ANEI), per a la qual es volia redactar un pla d'usos que en regulàs l'accés i el control. Cala Varques és la zona costanera més emblemàtica del municipi.

El projecte de compra i gestió de Cala Varques estava pressupostat en poc més de tres milions d'euros. El pla de mobilitat amb creació d'un aparcament a Portocristo amb una línia interior de bus elèctric (7 milions d'euros) i la construcció d'una desnitrificadora per tal de potabilitzar l'aigua de la xarxa pública també han quedat fora dels 50 milions de finançament, "enguany dirigits només a 14 dels 53 municipis de Mallorca", segons Joan Gomila.

Projecte comarcal també rebutjat

Manacor ha vist també com la comissió avaluadora que presideix la vicepresidenta i consellera de Turisme, Bel Busquets, li ha rebutjat el projecte intermunicipal compartit amb Sant Llorenç, Artà, Capdepera i Son Servera de crear una ruta cicloturística a la comarca del Llevant.

Manacor tenia el comptador a zero dels dos anys anteriors, a l'hora de rebre finançament a través de l'ecotaxa, i enguany totes les forces del pacte de govern municipal tenien el convenciment que el municipi entraria en el repartiment amb un pes major. Però al final només rebrà 300.000 euros per al projecte que menys necessita dels quatre presentats, a més del que es presentava amb altres ajuntaments.

"Teníem esperances de poder redactar a la fi un pla d'usos per a Cala Varques i poder combatre la massificació. Es tracta d'un projecte que encaixa perfectament en la finalitat de la convocatòria", ha declarat la batlessa, Catalina Riera, després de mostrar la seva decepció, també compartida pel portaveu del PP i regidor de Medi Ambient, Pedro Rosselló. Per a Joan Gomila, la decepció ve acompanyada d'una total "indignació". Igual que per als seus socis, AIPC no veu lògic que la meitat de l'ecotaxa es destini enguany a la promoció d'habitatges de protecció oficial, "sense entrar a discutir que també sigui una necessitat que cal atendre".

Càstig polític?

És un càstig polític de la Conselleria que controla MÉS a l'equip de govern actual, de centredreta, que va fer fora el nacionalista Miquel Oliver, 144 dies després de ser elegit batle? Sense altres justificacions, i venint de dos anys en què Manacor havia quedat fora del repartiment, i tot i que cap dels portaveus n'ha volgut fer bandera a escala pública, l'ombra d'aquesta possibilitat comença a pesar a l'ambient polític de Manacor. 

La protesta i queixa de l'equip de govern de Manacor serà transmesa al govern autonòmic, segurament a través d'una moció que es debatrà en un proper ple.

EDICIÓ PAPER 20/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF