Publicitat
Publicitat

El 'Fortuna' es vendrà per dedicar els doblers a objectius socials

Carlos Delgado va assegurar-ho en una sessió del Parlament. El Govern és un dels patrons de la fundació que va regalar el iot al rei d'Espanya i que ara el recuperarà

El iot Fortuna, que era del rei d'Espanya fins que hi va renunciar el 16 de maig servirà per a objectius socials, segons que va prometre el conseller de Turisme, Carlos Delgado, al Parlament fa dues setmanes. El vaixell tornarà a mans de la Fundació Turística i Cultural de les Illes Balears, han confirmat a l'ARA Balears fonts properes a la fundació. L'entitat ha rebut una comunicació verbal de Patrimoni Nacional aquest dijous mateix per avisar que els tornarien la propietat del iot.

L'anunci del rei de renunciar al vaixell va fer que la fundació que l'havia regalat el reclamàs. Esquerra Unida va fer un comunicat molt dur exigint que els doblers fossin per als més desfavorits. La Fundació Turística "no té vergonya", deia el partit arran de l'anunci de l'entitat de reclamar-lo, EU afegia que el Fortuna "no pot ser per fer més rics els rics"

Una setmana més tard, el conseller de Turisme, Carlos Delgado, va respondre. Cal tenir en compte que el Govern és un dels patrons de la fundació. Ho va fer quan el diputat econacionalista David Abril va exigir al Govern enmig d'un ple que recuperàs la inversió pública que es va fer al vaixell. Delgado li va contestar que la fundació constituïda pels empresaris i el Govern havia reclamat l'embarcació per vendre-la i dedicar-ne els doblers a objectius socials a les Illes Balears.

El iot va ser construït l'any 1997 a les drassanes Bazán de San Fernando (Cadis) per substituir l'anterior Fortuna, donat el 1979 pel rei saudita Fahd. Amb un buc d'alumini i un pes de 35,4 tones, l'embarcació pot arribar als 130 quilòmetres per hora, disposa d'un calat d'1,47 metres i 9,2 metres de càrrega màxima; inclou un saló, un menjador, una cuina i quatre cabines dobles per a vuit passatgers -dos de reservats per al rei o els seus convidats-, a banda de tres estances per a la tripulació, que pot estar composta per vuit persones.

Omplir els dipòsits de combustible del Fortuna costa prop de 20.000 euros, a més d'allò que val el manteniment i la seguretat que l'acompanya. Algunes fonts asseguren que la despesa total del manteniment del Fortuna podria arribar als 1,8 milions d'euros.

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 21/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF