Parlament
Política Parlament 27/02/2024

PP i Vox rebutgen reprovar el Govern per ser "tebi davant d'actituds misògines"

Els dos partits tomben una PNL del PSIB per condemnar l'actuació de Costa amb el cas de l'Ibitec

2 min
El vicepresident del Govern, Antoni Costa, i la presidenta, Marga Prohens

PalmaPP i Vox han tombat aquest dimarts una proposició del PSIB que proposava reprovar el Govern per la "tebiesa manifestada davant d'actituds misògines d'alts càrrecs a les conselleries", entre els quals citava el vicepresident Antoni Costa per haver contractat un "presumpte agressor sexual a una dona essent coneixedor d'aquests fets i la seva expulsió de la UIB". El text també posava com a exemple els tuits del gerent dels Serveis Ferroviaris de Mallorca, Ramón Orta, en què va compartir fotografies i referències de les pepes inflables que els manifestants que es concentraven davant la seu del PSOE a Madrid exhibien, al crit d'"aquestes són les ministres del PSOE".

L'escrit dels socialistes també instava a commemorar el Dia Internacional de les Dones, el proper 8 de març i a donar compliment al Pla d'Igualtat que totes les forces polítiques varen aprovar la passada legislatura. En paral·lel, carregava contra la "cultura de la violació" i instava el Govern a "aprovar el VI Pla estratègic d'igualtat entre dones i homes", així com a desplegar el Pla de Conciliació i Coresponsabilitat i el I Pla per la Igualtat de Tracte i d'Oportunitats per raó de Gènere. En el mateix sentit, feia una crida a implementar el II Pla Coeducació a les aules i a criar el govern espanyol a promoure la renovació del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere.

La portaveu adjunta del grup parlamentari del PP, Marga Duran, ha acusat el PSIB de cercar "confrontació" amb la presentació d'aquesta PNL. "El Govern ha estat clar i contundent tant en les declaracions com amb els fets", ha dit, insistint en què Costa va demanar "perdó a les víctimes". Els populars han votat a favor de la resta de punts, excepte d'un que feia referència a "recuperar les subvencions retallades per les Oficines d'Igualtat dels agents socials més representatius de les nostres Illes", al qual han presentat una esmena, que el PSIB ha rebutjat.

Al seu torn, Vox ha votat en contra de tots els punts. El diputat Agustín Buades, de fet, ha fet una intervenció assegurant que "la major violència que s'exerceix contra la dona és l'avortament" i ha posat de manifest el "feminisme" del seu grup parlamentari. "Es diu Idoia Ribas, María José Verdú, Manuela Cañadas i Patricia de las Heras: dones, mares, treballadores, valentes, guapes i lliures", ha concretat. "No aporta res de nou cara al sol", ha respost a Vox la defensora de la PNL, la diputada Sílvia Cano, que ha acusat els de Ribas d'actuar "d'esquenes a l'evidència científica".

Després d'escoltar la intervenció de Buades, la diputada de MÉS per Mallorca Marta Carrió ha lamentat que el PP hagi pactat amb "qui nega" el masclisme. "El 8M és un dia per sumar, per reivindicar les que hi vàrem esser, les que hi són i les que hi seran", ha remarcat: "Els feminismes en plural són la única garantia de construir un món igual per tothom". Els ecosobiranistes han donat suport al conjunt de la PNL del PSIB.

stats