Parlament
Política Parlament 21/12/2023

L'esquerra assenyala la "submissió" del Govern a Vox

El PSIB acusa el vicepresident Antoni Costa d'estar "totalment debilitat"

2 min
Diputats del PSIB en el ple d'aquest dijous.

PalmaEls membres del Govern han celebrat l'aprovació dels primers pressupostos del Parlament amb un fort aplaudiment. La presidenta, Marga Prohens, s'ha abraçat amb la líder de Vox, Idoia Ribas, que ha votat 'sí' als comptes a canvi d'importants concessions del PP. Per als grups de l'oposició, unes cessions que es tradueixen en l'"absoluta submissió" dels conservadors al marc mental de l'extrema dreta. "En cada esmena s'està destil·lant un retrocés al nacionalcatolicisme", ha denunciat el portaveu del PSIB, Iago Negueruela, sobre la trentena d'esmenes de Vox que han obtingut el suport dels conservadors: "Els discursos de Vox i els aplaudiments del PP retrocedeixen al pitjor de l'Espanya més gris".

El dirigent socialista ha posat la diana en el responsable del projecte de pressupostos, el vicepresident i conseller d'Economia, Antoni Costa, a qui ha titllat d'estar "totalment amortitzat". "Ha acceptat tots els xantatges de Vox, uns pressupostos contra la memòria democràtica, l'educació, la igualtat, la llengua...", ha criticat el portaveu del PSIB, que ha considerat que la presidenta Prohens "ha demostrat la seva debilitat". "Ha triat Vox", ha remarcat.

L'oposició ha lamentat la influència de l'extrema dreta en els comptes, que consideraven innecessària. En temps de descompte, l'esquerra en bloc va allargar la mà al PP per negociar els pressupostos a canvi de deixar-ne fora les polítiques de Vox, una oferta que els conservadors varen descartar immediatament perquè la consideraven poc creïble. "Més enllà de les patides, l'important és sucumbir al marc mental que ens duu l'extrema dreta", ha lamentat el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia: "Vox no té capacitat per condicionar res, qui la hi dona és el PP". Per la seva banda, el diputat de Més per Menorca, Josep Castells, ha assegurat que els comptes van en contra de la majoria social: "No afronten cap dels grans problemes de les Illes Balears". Des d'Unides Podem, Cristina Gómez ha criticat que el PP hagi "sucumbit al xantatge de Vox" acceptant la partida de 20 milions d'euros per a la segregació lingüística a les aules: "Implica comprar el relat centralitzador de la ultradreta". D'altra banda, Negueruela ha criticat l'acord del Govern amb el diputat de Sa Unió de Formentera, Llorenç Córdoba, després de la polèmica de les darreres setmanes. Córdoba va negar en el ple haver demanat beneficis personals a canvi del seu vot a favor als comptes, però Costa ha insistit que ho havia fet amb anterioritat i ha posat en dubte que el PP el continuï considerant el seu soci estable d'ara endavant. "[Costa] diu sense complexos que Córdoba ha fet xantatge a Prohens i és la segona persona a qui ha anat a agrair el vot", ha criticat Negueruela. En el ple s'han aprovat 155 esmenes, de les quals, 60 eren del PP, 13 del PSIB, 30 de Vox, 29 de MÉS per Mallorca, 10 de Més per Menorca, cinc esmenes d'Unides Podem i vuit de Sa Unió de Formentera. 

stats