Parlament
Política Govern 21/12/2023

Llum verda als primers pressupostos intervinguts per Vox

L'extrema dreta titlla de "triomf polític indiscutible" les concessions que ha arrancat al PP durant les negociacions

4 min
Antoni Costa i Marga Prohens aquest migdia al Parlament, just després d'aprovar-se els pressupostos

PalmaEl camí ha estat tortuós, però finalment el Govern ha aconseguit tirar endavant els primers pressupostos aquest dijous al Parlament. Uns comptes que havien de ser del PP, donada la determinació de la presidenta, Marga Prohens, de deixar Vox fora de l'Executiu. Però el grup parlamentari d'Idoia Ribas ha duit la negociació fins al límit i se n'ha sortit amb totes les seves demandes. Els comptes que entraran en vigor el proper mes de gener són els primers de la Comunitat intervinguts directament per l'extrema dreta. Vox ha fet afluixar la corda al PP, presoner de l'aritmètica parlamentària, que per poder validar els números ha hagut d'introduir modificacions substancials al projecte de llei que afecten l'educació, els sindicats i patronals i la fiscalitat de la Comunitat. Els conservadors han cedit i han aprovat totes les esmenes dels seus socis amb la mirada posada en la xifra global de 7.330 milions d'euros que gestionaran a partir de l'any vinent. Per la seva banda, Ribas ha defensat el que considera "indiscutible": el seu "triomf polític".

Les votacions dels comptes s'han allargat tres dies i han acabat aquest dijous dematí amb les partides destinades a Agricultura i Habitatge. El vicepresident del Govern, Antoni Costa, ha defensat que malgrat les importants cessions davant l'extrema dreta, a partir d'ara "el pressupost el gestiona el Govern". Els números varen arribar a la primera sessió parlamentària esfullats, després que Vox tombàs nombroses partides vitals dels comptes en les comissions parlamentàries. "Hauran de tractar-nos com un soci real", va advertir la líder de l'extrema dreta, que va carregar contra l'Executiu per haver treballat els números sense ells. Finalment, la formació ha donat el 'sí' als pressupostos, a canvi que el Govern acceptàs la partida de 20 milions per aplicar la segregació lingüística a les aules, eliminar subvencions a sindicats i patronals per valor de 400.000 euros i eximir de pagar l'impost de patrimoni fins a un límit de tres milions d'euros, entre una trentena d'esmenes més que el PP ha acabat acceptant. La satisfacció a les files dels ultraconservadors ha estat tal que, durant el debat, el diputat Agustín Buades ha agraït al PP el seu suport per tirar endavant els comptes, i no a l'inrevés. Representants dels sindicats de professors i també d'UGT i CCOO han protestat a les portes del Parlament per aquestes concessions.

Marga Prohens abraça la líder de Vox, Idoia Ribas, després d'aprovar els pressupostos

Minuts després de l'aprovació dels comptes, Costa ha rebaixat en roda de premsa l'impacte d'aquestes mesures. Respecte de l'esmena de 20 milions d'euros, Costa ha assegurat que la partida quedarà "bloquejada al pressupost" fins que se sàpiga la xifra exacta de l'import que es requereix: "Dependrà del nombre de centres que es vulguin acollir a la lliure elecció de llengua". Per la seva banda, Ribas ha presumit d'haver "aconseguit totes les fites" que Vox s'havia proposat, i ha advertit el PP que aquesta serà la tònica de la negociació al llarg de la legislatura: "El PP és conscient de quina situació té, sap que necessita la col·laboració de Vox per poder tirar endavant les seves propostes".

Dos elements varen precipitar l'enduriment de la posició de l'extrema dreta. Per una banda, l'advertiment de l'executiva estatal de Vox a Génova quan, molesta pel distanciament d'Alberto Núñez Feijóo, va posar en dubte el suport als pressupostos a les Illes. Per una altra banda, la polèmica al voltant del diputat de Formentera, Llorenç Córdoba, a qui el Govern va acusar d'haver condicionat el seu suport a canvi d'un sobresou, cosa que ell nega. La inestabilitat que afrontava l'Executiu en la recta final de les negociacions l'ha abocat a una posició negociadora dèbil i, finalment, a haver d'acceptar totes les exigències de Vox. Costa s'ha aixecat per donar la mà a tots els grups que han acabat donant suport als números. El PP no podia deixar els seus primers pressupostos a l'atzar i ha acabat afermant el 'sí' de Vox, el del diputat de Formentera i el del diputat díscol de Vox, Xisco Cardona, que des del primer minut va assegurar el seu suport als conservadors.

Costa ha defensat uns comptes expansius malgrat que preveuen la davallada d'impostos, i que no preveuen dèficit. Durant el debat s'han aprovat 155 esmenes, 60 del PP, 13 del PSIB, 30 de Vox, 29 de MÉS per Mallorca, 10 de Més per Menorca, cinc esmenes d'Unides Podem i vuit de Sa Unió de Formentera. Malgrat el seu suport als números globals dels pressupostos, Vox ha fet notar la seva força al llarg del debat en tombar una esmena del PP per modificar la llei de ciència i crear una empresa pública. També ha facilitat l'aprovació d'una esmena de MÉS per Menorca que prohibeix les dietes a alts càrrecs en concepte de reunions dels ens del sector públic instrumental, així com una esmena del PSIB que tomba el plus de 18.000 euros per a alts càrrecs que vinguin de fora de les Illes, i les dietes de quilometratge.

L'oposició parla de "submissió"

L'oposició ha lamentat la influència de l'extrema dreta en els comptes. En temps de descompte, l'esquerra en bloc va estendre la mà al PP per negociar els pressupostos a canvi de deixar-ne fora les polítiques de Vox, una oferta que els conservadors varen descarta immediatament perquè consideraven poc creïble. "Costa ha acceptat tots els xantatges de Vox, uns pressupostos contra la memòria democràtica, l'educació, la igualtat, la llengua...", ha criticat el portaveu del PSIB, Iago Negueruela, que ha considerat que la presidenta Prohens "ha demostrat la seva debilitat". "Ha triat Vox", ha remarcat.

Tant MÉS per Mallorca com Més per Menorca han definit els pressupostos com els "de la submissió a Vox". "Més enllà de les patides, l'important és sucumbir al marc mental que ens duu l'extrema dreta", ha lamentat l'ecosobiranista Lluís Apesteguia: "Vox no té capacitat per condicionar res, qui la hi dona és el PP".

stats