Parlament
Política Parlament 15/12/2023

Vox fa pagar a Prohens el preu de governar en solitari

L'extrema dreta tomba les partides d'Educació, Economia, Empresa i de l'IBDona, l'IBJove, l'IEB, IB3 i la Fundació Acció Exterior

4 min
Idoia Ribas aquest dimarts al Parlament

PalmaVox ha tornat a posar el Govern de Marga Prohens contra les cordes. Amb la seva abstenció, ha deixat enlaire els pressupostos que l'Executiu donava per fets fa tot just dos dies. "Volia governar en solitari, doncs ja està", resumeix una font del partit d'extrem dreta, que aquest dijous ha fet caure en comissió parlamentària les partides d'Educació, Economia, Empresa i de l'IBDona, l'IBJove, l'IEB, IB3 i la Fundació d'Acció Exterior. Una situació insòlita que aboca el PP a una altra negociació agònica similar a la viscuda per poder tirar endavant el sostre de despesa, i que li va costar un compromís explícit amb la segregació dels alumnes per llengua. Les Illes Balears són la única comunitat en què el PP necessitava Vox per governar en què la presidenta, Marga Prohens, ha aconseguit deixar-los fora de l'Executiu. Però la ultradreta li està fent pagar el preu d'aquesta decisió en cada votació.

"Hauran de tractar-nos com un soci real", ha advertit la portaveu del grup parlamentari de Vox, Idoia Ribas, en roda de premsa: "Estam negociant ja no en el temps de descompte, sinó en els penaltis". En comissió parlamentària, el PP ha mantingut el pols als seus socis i ha votat en contra de retirar les subvencions a patronals i sindicats i també ha deixat caure, abstenint-se, la partida de 20 milions per aplicar la lliure elecció de llengua a les aules a partir del primer trimestre del proper curs. Fonts del Govern no contemplen cap altre escenari que no sigui l'aprovació dels pressupostos. Però Vox es manté ferm i fonts del partit adverteixen que es plantegen fins i tot votar en contra dels comptes si no s'accepten totes les seves esmenes i se'ls dona un seient preferent per renegociar totes les partides que han tombat en comissió.

Prohens hauria d'incloure Vox al Govern per superar la inestabilitat enmig de la que ha navegat en els primers mesos de mandat? Vox a les Balears va pressionar la presidenta per entrar a l'Executiu durant les negociacions per a la investidura, però la popular va aconseguir deixar-los fora a canvi d'entrar al govern dels consells insulars de Mallorca i Menorca. Fonts de Vox asseguren que la situació al Govern balear és "anòmala": "És l'únic lloc on hem pactat amb el PP i no som al govern". Les tensions entre el PP i Vox a Madrid també reforcen aquesta demanda per part de la ultradreta. La direcció estatal de Vox va advertir fa només deu dies que no garantien el suport als pressupostos del PP a les Illes argumentant, justament, que no formen part del Govern.

Des que es va iniciar la tramitació parlamentària dels comptes, Vox ha fet valer el seu suport extern. Però en els darrers dies, a més, ha redoblat les exigències després d'aquest pronunciament de la seva executiva estatal, i en veure que el suport de l'altre aliat del PP, el diputat per Formentera Llorenç Córdoba (Sa Unió de Formentera), quedava en entredit. Davant aquesta constant inestabilitat, Vox exigeix més influència a l'Executiu, a qui ha acusat de preparar els comptes en solitari.  "Els vàrem conèixer el mateix dia que la resta de grups de l'oposició", ha denunciat Ribas: "Llavors, per què ens anomenen socis?".

Tot i així, Vox no ha posat entrar al Govern com una condició en les negociacions, de moment. Fonts de l'Executiu asseguren que aquest debat no és damunt la taula, i que no contemplen cap altre escenari que no sigui tancar un acord de cara als pressupostos. "La negociació s'està fent damunt les esmenes de Vox", asseguren les mateixes fonts, que consideren que l'extrema dreta fa un "plantejament de màxims". Diverses veus consultades assenyalen que quan Prohens va decidir governar en minoria ho va fer conscient de les dificultats que això podia comportar. Malgrat les intrincades negociacions amb Vox, insisteixen que una remodelació del Govern "suposaria renegociar tots els acords de legislatura": "No es planteja". En el mateix sentit, fonts coneixedores argumenten que no hi ha "cap garantia" que obrint la porta a Vox el Govern aconseguís més estabilitat. Si superen l'aprovació dels pressupostos, els conservadors preveuen que a partir del gener comencin a entrar a debat parlamentari els primers projectes de llei de l'Executiu, en què hi ha "menys diferències ideològiques" i esperen menys topades amb els seus socis.

Però res ara mateix assegura al Govern que els pressupostos, que es comencen a debatre al ple a partir de dimarts, puguin sortir endavant. El PP hi haurà de dur tot l'articulat que l'oposició i Vox ha fet caure a través de vots particulars per intentar-lo recuperar i poder aprovar els comptes. Tot i això, fonts dels populars expressen optimisme: "Seguim negociant, hi haurà acord".

El vot de Córdoba, una incògnita

L'abstenció de Vox ha permès que nombroses iniciatives del PP decaiguin en les comissions parlamentàries, a què l'altre aliat potencial del PP, el diputat de Formentera Llorenç Córdoba (Sa Unió per Formentera), no ha assistit. El parlamentari ha delegat el vot en el grup mixt, del qual forma part juntament amb MÉS per Menorca i Unides Podem, i, per tant, ha computat en el vot de l'esquerra. Després de la polèmica sobre Córdoba, a qui Sa Unió per Formentera reclama la dimissió, queda en dubte com es posicionarà en el ple de dimarts. "Ara mateix és una incògnita", admeten fonts del Govern. Hi ha un gest que preocupa el Govern: el passat dimarts, el diputat va sol·licitar a la Junta de Portaveus un canvi de seient. Passarà de seure al costat de la bancada del PP a fer-ho entre MÉS per Menorca i Vox, una manera d'evidenciar la seva independència respecte als populars.

Davant això, la presidenta del Govern, Marga Prohens, ha assegurat aquest dijous que complirà "amb totes les esmenes de Sa Unió" en els pressupostos. "Garantesc el compliment dels acords amb Formentera i el suport a les esmenes que ha presentat Sa Unió a través de Llorenç Córdoba, i, per tant, el compliment de l'acord que tenim per al vot positiu als pressupostos", ha remarcat.

Enmig de les tensions amb els seus socis, el PP ha aconseguit un suport imprevist. El de l'exdiputat de Vox, avui no adscrit, Xisco Cardona, que ha avançat que votarà a favor dels pressupostos per "responsabilitat" i perquè "el bé comú i l'interès general són per damunt de tot". Així, el PP parteix amb 26 vots a favor dels comptes (els 25 del PP i un del no adscrit), davant els 25 de l'esquerra, i queden en dubte el vot de Córdoba i els set diputats de Vox. Però malgrat les sumes i restes que el PP pugui fer, continua necessitant Vox, ja sigui a través d'una abstenció o d'un vot favorable. I l'extrema dreta ja ha pujat el preu del seu suport. Les properes hores seran decisives.

stats