Parlament
Política 14/12/2023

Vox no descarta votar en contra dels pressupostos si no s'atenen les seves exigències

La formació adverteix el Govern que vol negociar els comptes en igualtat de condicions

2 min
La portaveu de Vox, Idoia Ribas, aquest dimarts en el ple del Parlament.

PalmaEl tauler de joc ha canviat. Vox ha donat un cop damunt la taula aquest dijous quan ha advertit el Govern que, o el tracta "com un soci", o deixarà enlaire els pressupostos. La portaveu del partit, Idoia Ribas, ha assegurat que de moment només preveuen una abstenció, i aquest és l'escenari que hi ha ara damunt la taula. No obstant això, fonts de la formació adverteixen que no descarten votar en contra dels primers comptes de l'Executiu si no s'atenen les seves demandes, i que el PP no pot donar per feta cap hipòtesi.

Aquestes exigències ja no se circumscriuen a la partida de 20 milions d'euros per finançar la lliure elecció de llengua en el primer trimestre del curs que ve, i que Vox havia posat com a condició sine qua non. Les mateixes fonts assenyalen que volen renegociar totes les parts dels pressupostos que han tombat (Vox ha fet decaure amb una abstenció les partides d'Educació, Economia, Empresa i l'IBDona, l'IBJove, l'IEB, IB3 i la Fundacció Acció Exterior). També reclamen que s'aprovin totes les seves esmenes. Inclosa la que suprimeix les subvencions per a la CAEB, PIMEM, UGT i CCOO, contra la qual ha votat el PP aquest mateix dijous.

Hi ha tres factors que estan darrere la guerra oberta. La primera és el canvi de posició de la direcció estatal de l'extrema dreta. El secretari general de la formació a Madrid, Ignacio Garriga, va advertir fa deu dies que es deslliga de Gènova davant el que considera una manca de col·laboració dels conservadors per construir una estratègia conjunta per oposar-se al govern de Pedro Sánchez i la llei d'amnistia. En aquest sentit, va remarcar que no garantien el seu suport als pressupostos del PP a les Illes Balears.

En paral·lel, s'ha produit la crisi entre el PP i el seu altre soci, el diputat per Formentera Llorenç Córdoba, a qui el seu propi partit ha demanat la dimissió. Córdoba no renunciarà a l'escó al Parlament, i podria optar per canviar el sentit del seu vot, i passar a una abstenció, o fins i tot al vot contrari als comptes. Tot i que fonts del seu despatx han assegurat a Europa Press que serà al ple de pressupostos, no han avançat què votarà. Prohens ha admès, a més, que no té garantit el seu vot a favor.

Però encara que el PP pogués convèncer Córdoba perquè voti a favor dels pressupostos o s'abstingui, i sumés el seu vot al del diputat díscol de Vox, Xisco Cardona, no en tindria prou. Aconseguiria superar per un o dos diputats la majoria d'esquerres (amb 26 o 27 'sís' davant de 25 'nos'), però fonts de Vox insisteixen que el PP necessita el seu suport i no pot donar per garantida, ni tan sols, la seva abstenció. Des de la formació d'extrema dreta han lamentat que no se'ls hagi informat amb antelació del contingut dels comptes. "Per què ens anomenen socis, doncs?", es preguntava aquest migdia Ribas.

stats