Parlament
Política Parlament 20/12/2023

Vox aixeca el vet després de la rendició del PP i permet la tramitació dels pressupostos

El ple per tirar endavant els primers comptes de Prohens ha arrancat aquest dimarts

5 min
El vicepresident del Govern, Antoni Costa, i la portaveu de Vox, Idoia Ribas

PalmaL'excepcionalitat ha estat la tònica general de la tramitació dels primers pressupostos de Marga Prohens. El PP ha bregat amb les exigències de Vox fins al punt que en el ple definitiu d'aquest dimarts els comptes hi han arribat desfets, amb bona part de l'articulat i partides globals clau tomats en comissió. Els populars s'han vist forçats a intentar recuperar aquestes parts amb la poc habitual figura del vot particular: si no obtenien la majoria en aquest tràmit, la resta del ple deixava de tenir sentit. En el temps de descompte, finalment Vox ha aixecat el vet i ha permès al Govern fer reviure partides tan essencials com les d'Educació, Economia, Empresa i de l'IBDona, l'IBJove, l'IEB, IB3 i la Fundació d'Acció Exterior. Ha estat la primera mostra de les importants cessions que ha hagut de fer el PP davant l'extrema dreta per poder salvar la llei més important de l'Executiu. Amb aquesta primera votació, el PP agafa aire i els comptes es poden continuar tramitant al ple.

La votació ha sortit endavant amb 33 vots a favor, 26 en contra i cap abstenció. El portaveu del PP i un dels negociadors, Sebastià Sagreras, ha estat l'encarregat de defensar el pacte amb Vox. L'acord inclou una partida de 20 milions per aplicar la segregació lingüística a les escoles, reforçar la inspecció educativa perquè no hi hagi "adoctrinament", eliminar les subvencions a sindicats i patronals, destinar cinc milions a millorar les cures pal·liatives (Vox està en contra de l'eutanàsia), eliminar l'impost de patrimoni fins als que disposin de més de tres milions d'euros, i fer un pla contra l'ocupació. "Per dura que hagi estat la negociació, la ciutadania pot estar tranquil·la: no s'ha aprovat res que ens allunyi del programa ni del model del PP", ha defensat Sagreras. "Vox ha negociat amb la legitimitat dels 60.000 votants a les urnes", ha dit el diputat, que ha admès que la negociació ha estat "dura i fins i tot tensa". El popular ha defensat el bé superior de tirar endavant els comptes de 7.300 milions, ha passat de puntetes per les esmenes per dotar la segregació lingüística, i ha defensat les cessions a Vox en política fiscal. Pel que fa a l'impost de patrimoni, per exemple, ha dit que el PP preveia dur a terme la mesura més endavant, però hi està d'acord.

La portaveu de Vox, Idoia Ribas, hauria "preferit no haver d'obrir aquest debat", ha dit. Després de posar el Govern contra les cordes, ha aconseguit que s'aprovassin totes les seves esmenes excepte una en matèria fiscal. En total, una trentena. Ribas ha defensat que els pressuposts "satisfan" ara les dues formacions que hi votaran a favor (juntament amb el diputat per Formentera, Llorenç Córdoba), i ha assegurat que les esmenes de Vox "permetran solucionar moltes mancances dels serveis públics balears degutt a una ineficiència". Per a Ribas, els comptes reflecteixen una "societat avançada que viu en llibertat". La diputada ha defensat l'"àrdua tasca" de negociació del seu grup, i ha definit els diputats de Vox com a "valents, que tenen molt clars els seus ideals". Un diputat d'extrema dreta ha votat en contra (i per tant, ha sumat amb l'esquerra) per compensar el vot favorable del díscol de Vox, Xisco Cardona, que va anunciar que donaria suport al PP per responsabilitat. Vox argumenta que s'ha compensar el vot del seu exdiputat (ara no adscrit) perquè un trànsfuga no pot marcar les polítiques del Govern.

Vox: "És impensable que una llengua cooficial s'imposi damunt la del país"

En la primera jornada per tirar endavant els comptes (el ple s'allargarà fins dijous), la majoria ha donat llum verda a les partides de Presidència i Administracions Públiques, Turisme, Cultura i Esports, i Educació i Universitats. La intervenció més encesa, però, ha estat la del conseller d'Educació, Antoni Vera, que ha hagut d'assumir la segregació dels alumnes per llengua que el Govern ha acceptat per poder disposar de comptes. El conseller ha carregat contra l'esquerra, que denunciava la cessió davant l'extrema dreta, l'ha acusat de "dibuixar un escenari d'un sistema educatiu apocalíptic", i ha defensat que la partida d'Educació, que s'ha incrementat un 7,5% respecte d'ara fa uns anys, serà de 1.353,8 milions d'euros. En aquest sentit, ha assegurat que l'anterior Govern del Pacte no tenia previst "complir amb la llei" i concedir la lliure elecció de llengua a les primeres etapes educatives: "La única manera era a través del desdoblament, o pretenia que es fes a través de la ciència infusa?".

Minuts després ha estat el torn dels seus socis. La diputada de Vox Manuela Cañadas ha assegurat que "la llengua no es toca ni es tocarà", fent-se seu el lema de protesta que en les darreres setmanes la comunitat educativa ha emprat contra l'aplicació de la segregació dels estudiants per llengua. "Darrere la defensa del català hi ha un negoci multimilionari i clientelar", ha asseverat. També ha negat que el català sigui la llengua pròpia de les Illes Balears, tal com recull l'Estatut d'Autonomia: "Ni de lluny és la majoritària". "És impensable que una llengua cooficial s'imposi damunt la del país", ha recalcat.

El PP acusa l'esquerra de fer un "oferiment fals"

El PP ha arribat a un acord amb l'extrema dreta malgrat que l'esquerra es va oferir en bloc per negociar els comptes a canvi de deixar les polítiques de Vox de banda. El portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, hi ha tornat a insistir aquest dimarts: "Els signam els pressupostos si renuncien a tot això que mai va votar cap votant del PP". Però els conservadors mai s'han plantejat agafar el guant a l'oposició. "Era un oferiment fals, públic", ha retret Sagreras al PSIB, MÉS per Mallorca, Més per Menorca i Unides Podem: "Era una trampa, i només pretenia embullar la ciutadania perquè les Illes Balears quedassin sense pressupost". Tant el PP com Vox han recorregut als pactes de Pedro Sánchez per la investidura per rebatre els arguments del PSIB.

"No hi ha res més perillós que persones que només volen ocupar una cadira i estan disposades a entregar-ho tot", ha etzibat el líder del PSIB, Iago Negueruela, que ha acusat la presidenta de no voler defensar els comptes: "Supòs que no hi és perquè se n'avergonyeix". Prohens ha arribat més d'una hora tard al ple, perquè ha assistit a un altre acte a primera hora. En aquest sentit, ha acusat el Govern d'actuar "al dictat de les polítiques d'ultradreta". Apesteguia, per la seva banda, ha acusat el PP de "vendre's" a Vox.

L'esquerra ha criticat també l'estratègia negociadora del PP. "De manera incomprensible, han permès que el preu dels pressupostos pujàs cada vegada", ha lamentat des de Més per Menorca Josep Castells: "No han tingut més remei que cedir en tot amb una gran irresponsabilitat". "D'aquí a la primavera Vox ja tindrà dues conselleries", ha reblat, al seu torn, Apesteguia.

Tombat el plus de 18.000 euros per alts càrrecs de fora de les Illes

Vox s'havia compromès a votar a favor del projecte de pressupostos, però no havia promès lleialtat al PP en les votacions d'esmenes. En aquest sentit, ha tombat una esmena dels populars per modificar la llei de ciència i crear una empresa pública per a la investigació científica, en lloc d'una fundació, com estava previst. D'altra banda, Vox ha facilitat l'aprovació d'una esmena de MÉS per Menorca que prohibeix les dietes a alts càrrecs en concepte de reunions dels ens del sector públic instrumental. D'altra banda, també ha sortit endavant una esmena del PSIB que tomba el plus de 18.000 euros per a alts càrrecs que vinguin de fora de les Illes, i dietes de quilometratge.

Com ja havia anunciat, el PP també ha donat llum verda a diverses esmenes de l'oposició. Entre d'altres, una del PSIB per destinar 300.000 euros a subvencions destinades a persones que preparin oposicions al grup A1. D'altra banda, els populars han validat diverses esmenes de MÉS per Mallorca, una per destinar 200.000 euros a una plataforma de distribució en directe; una altra d'un milió d'euros per a la producció pròpia de televisió, i una dotada amb 500.000 per a una productora pròpia de ràdio, així com un augment de recursos per a la integració dels treballadors internalitzats d'IB3.

stats