Parlament
Política Parlament 18/12/2023

Afeblir el català i beneficiar els rics: totes les concessions del PP a Vox

L'extrema dreta imposa una trentena de mesures a canvi del seu suport als comptes del Govern

4 min
Idoia Ribas, Manuela Cañadas, Sergio Rodríguez i Agustin Buades

PalmaVox ha estat l'encarregat d'anunciar l'acord assolit amb el Govern per tenir pressupostos, després que el PP s'hagi vist obligat a accedir a una trentena d'exigències de Vox per no quedar-se sense comptes. La portaveu del partit d'extrema dreta, Idoia Ribas, ho ha titllat d'"extraordinària notícia", i ha agraït el suport dels seus companys de grup durant les negociacions. Els populars han acceptat totes les esmenes de Vox excepte una, perquè era redundant amb una altra iniciativa similar que ja tenien els comptes. Per la seva banda, el portaveu dels conservadors al Parlament, Sebastià Sagreras, ha admès que han cedit davant de Vox per "responsabilitat", i en considerar que és "més important el tot que una part". L'alternativa era que els pressupostos de l'Executiu, que preveuen una despesa de 7.300 milions d'euros, no sortissin endavant. Aquestes són les iniciatives que la ultradreta ha aconseguit introduir als comptes.

20 milions per a la segregació lingüística a les aules

El Govern ha passat de rebutjar aquesta partida, en considerar que la xifra era massa elevada, a acceptar-la amb recança. Els pressupostos disposaran de 20 milions en la partida de la Conselleria d'Educació per implantar el pla de lliure elecció de llengua als centres escolars. És una primera passa d'una xifra que, si es consolida en els pressupostos de 2025, podria triplicar-se fins a almenys 60 milions, ja que els 20 primers es destinaran només a un trimestre del curs acadèmic. També es destinaran 200.000 euros a reforçar la plantilla dels inspectors d'educació amb la finalitat escollida per Vox: "Preservar la qualitat de l'ensenyament i assegurar l'absència d'intromissions ideològiques i adoctrinaments a les aules", ha dit Ribas. En paral·lel, es preveu la reserva de 18 milions d'euros per construir residències d'estudiants, dels quals tres milions d'euros s'han d'executar ja el 2024.

400.000 euros menys en subvencions a sindicats i patronals

Vox ha aconseguit també la supressió del 100% de les subvencions a CAEB, PIMEM, UGT i CCOO, per un import de 400.000 euros. Ribas ha assegurat que aquests recursos es destinaran, a canvi, a atenció a la dependència. CCOO i UGT han fet públic un comunicat conjunt en què lamenten que la presidenta del Govern, Marga Prohens, "hagi cedit al xantatge de Vox", mentre que CAEB també ha criticat la decisió.

Rebaixes d'imposts

El PP ha acceptat diverses esmenes de Vox amb mesures fiscals. Per exemple, l'augment del mínim exempt de l'impost de patrimoni, que ara és de 750.000 euros, que passarà a ser a partir dels tres milions d'euros. Vox també ha introduït mesures com una deducció del 30% de les rendes obtingudes pel lloguer d'habitatge de llarga durada, és a dir, de cinc anys o més, fins al límit de 3.600 euros, i una deducció del 40% de les despeses per cures de majors de 65 anys fins al mateix límit. Per exemple, pel que fa a les estades a centres de dia, serveis de menjador o contractació de cuidadors. D'altra banda, ha introduït una ajuda per als que es donin d'alta com a autònoms per primera vegada, amb una deducció de 1.000 euros a l'IRPF, i la deducció del 30% a la quota autonòmica per als que estiguin ocupant places de difícil cobertura a les Balears; així com una línia de microcrèdits als menors de 35 anys que posin en marxa start-up.

Cures pal·liatives

Vox va presentar un recurs al Tribunal Constitucional per frenar la llei d'eutanàsia, que la justícia li va tombar. Defensa, en canvi, millorar les cures pal·liatives (va dur-ne una llei al Congrés que no va tenir les majories suficients per ser aprovada). Amb aquest teló de fons, l'extrema dreta ha aconseguit el suport del PP en una esmena per destinar 5 milions d'euros a ampliar la partida del servei de cures pal·liatives dins de l'IB-Salut, per garantir l'"assistència sanitària digna i l'acompanyament familiar mèdic i espiritual als malalts", com ho ha definit Ribas. D'altra banda, les esmenes inclouen la reparació de les filtracions d'aigua al centre de salut de Lloseta, així com l'acondicionament d'un nou centre de salut a l'edifici Can Gual de Bunyola.

Auditoria als ens públics

A causa de l'acord amb Vox, els pressupostos també hauran d'anar acompanyats d'un informe d'impacte familiar, encara que això ja era una mesura recollida a l'acord d'investidura. També s'aprovarà una esmena que preveu contractar una auditoria de "gestió eficient d'organismes", i que es farà a les empreses i ens públics per "eliminar els que no reportin beneficis per a la ciutadania i suposin una despesa supèrflua, innecessària, duplicada o amb fins ideològics", ha dit. En paral·lel, també han reclamat dos llocs de treball per a l'Arxiu del Regne de Mallorca i un per a la biblioteca pública de Can Sales, així com recursos per a la digitalització de fons documentals de la biblioteca.

Mesures antiocupació

Vox també ha aconseguit el suport del PP en una esmena que preveu la creació d'una oficina de defensa de les víctimes de l'ocupació il·legal, i un pla d'ajudes assistencials i econòmiques per a les mateixes. Es preveu una inversió d'un milió d'euros, així com tres milions més destinats al lloguer segur.

Turisme i comerç

Entre les esmenes de Vox també hi ha ampliar la dotació als estands de les Illes Balears a les fires turístiques per potenciar la promoció de les Illes com a destinació, per 1,4 milions d'euros. En paral·lel, es preveu un pla d'ajudes per a comerços emblemàtics i un altre per als comerços ubicats als centres de les ciutats, perquè l'aparcament sigui gratuït. També es preveu un programa txec per a la formació dels aturats. En paral·lel, s'aprovarà un pla d'ajudes per la conservació d'oficis tradicionals relacionats amb el món rural, i un pla d'ajudes (tres milions, un a executar el 2024).

Actuacions en municipis

Les esmenes de Vox també inclouen algunes actuacions en municipis. Es destinarà un milió d'euros a rehabilitar la depuradora de Santa Ponça; s'ampliaran quatre aules de l'Institut Damià Huguet de Campos; tres aules del col·legi Pare Bartomeu Pou d'Algaida, d'Educació Infantil, i es destinaran recursos a la reparació de les antenes de repetició de ràdio a Calvià. En paral·lel, es preveu una línia d'ajudes per a obres de clavegueram a les urbanitzacions, i es dotarà d'autobusos el polígon de Son Castelló, una reivindicació dels empresaris de la zona.

stats