Consell de Govern
Política Govern 15/12/2023

El Govern es nega a negociar els pressupostos amb l'esquerra: "El nostre soci és Vox"

L'oposició s'ofereix al Govern per als comptes: "No ens agrada que Vox tingui el botó nuclear"

3 min
Antoni Costa i Marga Prohens al ple del Parlament balear

PalmaL'oferiment de l'oposició, formada pel PSIB, MÉS per Mallorca, Més per Menorca i Unides Podem, que aquest divendres ha estès la mà al Govern per negociar els comptes, ha estat rebutjat de manera gairebé immediata per l'Executiu. "Aquests tipus d'oferiments tenen una credibilitat relativa", ha assegurat el vicepresident Antoni Costa: "El nostre soci, amb qui vàrem signar un acord, és Vox". Malgrat les complicades relacions de l'Executiu amb l'extrema dreta, que aquesta setmana ha deixat els comptes enlaire a les comissions, el PP no renuncia a l'aliança. Costa ha dit que ara com ara no es plantegen cap altra sortida que tancar un acord amb l'extrema dreta. "L'escenari és la negociació", ha remarcat: "Arribarà a bon port".

"El que ha succeït al tràmit de comissió és una situació perfectament revertible", ha recalcat el també conseller d'Economia i Hisenda: "Hi haurà pressupostos". El PP ha demanat que es tornin a votar les partides que s'han tombat en aquest tràmit parlamentari en el ple definitiu, a través de vots particulars, per intentar recuperar el projecte de llei en temps de descompte. Vox exigeix que es voti a favor de totes les seves esmenes, entre les quals hi ha els 20 milions per començar a segregar l'alumnat per llengua o l'eliminació de subvencions a sindicats i patronals. El PP ha admès que està disposat a negociar-les totes, malgrat que les considera posicions de màxims: "Totes les esmenes de Vox són damunt la taula". Però, a més, fonts de l'extrema dreta reclamen renegociar aquelles partides del projecte de pressupostos amb les quals no estan d'acord. "Hauran de tractar-nos com un soci real", va advertir aquest dijous la portaveu del grup parlamentari de Vox, Idoia Ribas. Per al partit de Ribas, el tauler de joc ha canviat, i el preu del seu suport als comptes del PP ha pujat significativament.

La inestabilitat ha estat el teló de fons del Govern de Marga Prohens des que Vox va amenaçar de deixar enlaire el sostre de despesa si no s'aplicava l'elecció de llengua. Les Illes Balears són l'únic territori en què el PP ha aconseguit el suport extern de Vox, i l'extrema dreta dol per aquesta concessió fins al punt que l'executiva estatal del partit ho ha posat damunt la taula des de Madrid. Tot i això, Costa ha negat que s'hagi posat l'entrada de Vox al Govern damunt la taula durant les negociacions. "Aquest escenari no es preveu", ha remarcat Costa, que també ha assegurat que mantenen les negociacions obertes amb el diputat per Formentera, Llorenç Córdoba, que encara no ha manifestat què votarà el proper dimarts, quan s'iniciï el debat sobre els comptes.

L'oposició: "No ens agrada que Vox tingui un botó nuclear"

Sigui com sigui, el PP no vira el rumb i descarta cridar a l'esquerra per negociar els comptes. "No ens agrada que Vox tingui un botó nuclear", ha lamentat aquest migdia el líder socialista, Iago Negueruela, que ha titllat l'actual situació de "caos". El portaveu del PSIB i els de la resta de grups de l'oposició han ofert una roda de premsa conjunta per oferir-se per negociar al Govern i evitar, així, la influència de l'extrema dreta en els comptes.

El portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha defensat la necessitat d'"aturar tots els deliris i bajanades per destruir-ho tot de Vox", perquè "Vox ja ha tastat la sang del PP i està disposat a trencar-ho tot". L'ecosobiranista també ha remarcat que estendre la mà a un govern del PP és d'una "assumpció d'una responsabilitat institucional i democràtica enorme". Per la seva banda, el diputat de Més per Menorca, Josep Castells, ha criticat la "falta de gestió i de consciència de la gravetat de la situació per part del Govern". Mentre que la diputada d'Unides Podem Cristina Gómez ha insistit que el missatge per al PP és de "mà estesa": "No està obligat a comprar el marc ideològic de Vox".

Sigui com sigui, el Govern no preveu agafar el guant a l'oposició. "Els partits de l'oposició han votat en contra de tot a les comissions", ha assegurat el vicepresident: "El nostre soci, amb qui vàrem signar un acord, és Vox". "Que hi hagi altres partits que practiquin l'oportunisme denota falta de credibilitat", ha remarcat el portaveu, encara que ha deixat la porta oberta a negociar esmenes de l'oposició.

stats