07/02/2021

La vida de la metròpolis

2 min
John Dos Passos visita Barcelona en guerra

Hi ha una pàgina en els seus Años inolvidables en la qual es reflecteix a la perfecció el tarannà literari de John Dos Passos. Es tracta de la descripció d’unes escenes contemplades a Santander el 1932. D’una banda, un míting obrer a la plaça de toros en el qual destaca la intervenció de Francisco Giner de los Ríos, on els assistents deixen anar coloms blancs i criden: “Visca els homes honrats!” De l’altra, uns cafès del centre de la ciutat des dels quals s’observa el retorn a casa dels obrers. Dos Passos comenta que si els ulls d’aquests espectadors burgesos fossin metralletes no quedaria viu ni un dels assistents al míting. En una sola pàgina l’escriptor sintetitza el futur: la Guerra Civil.

John Dos Passos va ser un dels nombrosos intel·lectuals compromesos amb la República Espanyola. Abans havia estat un declarat admirador de la Revolució Russa, encara que va acabar desencantat després de la seva llarga estada a la Unió Soviètica. A diferència de molts dels seus companys, Dos Passos no era tan partidari de dogmes i doctrines com d’interrogar directament la realitat. Això, per exemple, dona una vivesa extraordinària als seus relats de viatges i evita que la ideologia estigui per sobre de l’auscultació de l’existència. Tota la poètica de Dos Passos està impregnada d’aquesta perspectiva.

I especialment Manhattan Transfer, la seva obra mestra i una de les novel·les que més han influït en la literatura del segle XX. Així com la descripció del míting de Santander resumeix en poques línies la tragèdia que ha de venir, Manhattan Transfer atrapa l’esperit d’una metròpolis en una colossal narració formada per un laberint de petites narracions. Dos Passos, a la seva novel·la, relativitza la importància de les psicologies individuals per donar tot el protagonisme al gran engranatge que constitueix una ciutat. A l’estació que trasllada els ciutadans a Manhattan es teixeixen i desfan els destins. El futur està constituït per multitud de presents en els quals els individus tracten de sobreposar-se a la tirania de l’atzar. Amb escàs èxit però amb sorprenent tenacitat i no poc coratge.

stats