16/09/2022

Sobre Sarver, el Consell, la igualtat i Pay Pal

2 min

Una inhabilitació d’un any i una multa de 10 milions d’euros.Aquest és el resultat de la investigació que ha fet l’NBA arran de les denúncies contra Robert Sarver per sexisme (“conjunt d’actituds que es caracteritza pel menyspreu o la desvaloració de tot el que són o fan les dones”, diu el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans) i racisme (“doctrina que propugna la inferioritat d’unes races o ètnies humanes respecte a les altres, en virtut de la qual se’n justifica la discriminació”). Robert Sarver és propietari dels Phoenix Suns i això ens queda ben lluny.

Si només es tractàs d’això, hauríem de felicitar l’NBA per esbrinar els fets, determinar-ne la gravetat –que és molta– i actuar en conseqüència. Però resulta que el senyor Sarver també és el propietari del Reial Mallorca, i això ja ens toca més de prop. I també resulta que el Consell de Mallorca ‘regalarà’ un patrocini d’1,8 milions d’euros al club vermell, que és més que un club de futbol des del moment que també és una empresa privada.

“No ens plantejam que aquesta sanció hi pugui influir”, ha assegurat de manera prou clara la presidenta del Consell, la socialista Catalina Cladera, qui, després de remarcar que la institució insular que presideix condemna totes les accions sexistes o xenòfobes, ha considerat que el Reial Mallorca és una entitat que s’ha de separar del seu propietari. Aquest camí de dissociació és ben complicat i és una manera, i una manera banal, d’esquivar les implicacions ètiques del cas Sarver.

El Reial Mallorca té com a propietari un home que ha estat condemnat per racisme i sexisme. Aquest fet no es pot esquivar. I Sarver no deixa d’haver actuat com un racista i un sexista perquè els fets que ho demostren s’hagin produït als Estats Units. Si ja és problemàtic que el Consell doni 1,8 milions d’euros al Mallorca perquè sí, sense cap concurs públic, amb un propietari d’aquestes característiques el tema és encara més delicat i no es pot solucionar per la via fàcil.

“Aquest informe de l’NBA no afectarà el nostre compromís amb l’èxit a llarg termini del RCD Mallorca i no canviarà la manera de gestionar el club”, va dir el president del Mallorca, Andy Kohlberg, quan es va conèixer la sanció. Quina llàstima, perdre l’oportunitat de demanar disculpes per uns fets que ofenen qualsevol persona que defensi la igualtat i d’assegurar que es revisarà tot el que s’hagi de revisar perquè no es tornin a repetir.

Mentrestant, el Consell ha presentat aquesta setmana un pla d’igualtat per posar fi a la bretxa de gènere. Això està molt bé, però de vegades no basta dur a terme mesures populars per lluitar contra el sexisme. Si a la institució insular hi ha dubtes de com actuar respecte del cas Sarver, el PSOE, Podem, El Pi i Cs, els partits a favor de patrocinar el Mallorca, podrien prendre exemple de Pay Pal, que ha anunciat que no renovarà el patrocini als Phoenix Suns mentre aquest equip de l’NBA estigui vinculat a Sarver.

stats