20/05/2022

Un present i un futur millor, en un pacte social

2 min
Dossier Les decisions del demà Desplega
1.
El camí del GOB cap a la justícia intergeneracional
2.
El seu present és el futur: els joves alcen la veu
3.
En defensa de les generacions futures
4.
L'Encruia
5.
Un present i un futur millor, en un pacte social

Hi ha molts motius, molt importants i greus per estar preocupats pel món que llegarem a les generacions futures. Sense anar més enfora, els motius de preocupació hi són pel que s’estan trobant els que ara són joves i que no han pogut decidir, però pateixen allò que hem fet i decidit els adults immediatament anteriors, en molts casos els seus pares i mares. 

Cada generació, treballant el present, té l’ocasió d’incidir en el disseny del futur. De moment, el món que els deixam és ple de guerres, de violacions massives dels drets humans, està amenaçat per un canvi climàtic que nosaltres hem provocat, hem entrat en una roda de pandèmies que sembla no aturar i hem superat tots els límits del que és sostenible pel que fa al turisme, l’habitatge i l’explotació del territori. En aquest context, té raó el GOB, com a convocant de la concentració que hi haurà el 28 de maig a Palma, quan diu que són tants els motius de preocupació que la mobilització ha d’apuntar tots els problemes i, sobretot, una via per intentar una solució, com és l’aprovació d’una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que, com és el cas, es fa per intentar garantir el “benestar de les generacions presents i futures”. Cal fer-ho, l’únic dubte és si una mobilització que apunta tan amunt i tan ample aconseguirà els resultats desitjats –i necessaris– o si resultaria més efectiu anar passa a passa, tema rere tema, solució rere solució.

És cert que, després de tant de temps de confinament i restriccions en les concentracions massives, després que reputats sociòlegs alertassin del perill que la pandèmia fes perdre el carrer com a lloc de reivindicació col·lectiva, les mateixes entitats es veuen abocades a mobilitzar la ciutadania. Cal fer-ho, perquè amb aquest passat recent de cada vegada ens costa més. Això, quan els motius per a la mobilització són cada cop més i més determinants per al nostre futur.

Esperam que la ILP de benestar per a les generacions presents i futures sigui debatuda i aprovada al Parlament. És una manera de donar un aval popular a una manera d’actuar que només podrà ser efectiva si s’hi implica la pràctica totalitat de la societat, entenent-se com un pacte social per a un present i un futur millors. Ara bé, el fet que a la concentració del 28 de maig s’hi adhereixin les formacions polítiques del pacte de govern, que són els que ara tenen a les mans dissenyar les estratègies per a aquest futur millor, només pot ser perquè assumeixen la proposta. Així, s’ha d’esperar que la facin efectiva tan aviat com sigui possible. Ho fan o se’ls ha d’exigir.  

Dossier Les decisions del demà
Vés a l’ÍNDEX
stats