21/07/2023

¿Pot una fotografia canviar unes eleccions?

2 min
Alberto Feijóo amb el contrabandista Marcial Dorado.

BarcelonaQuan l’any 2018, per sorpresa de tothom i decepció d’uns quants dins del PP, Alberto Núñez Feijóo va renunciar a presentar-se a les primàries dels populars i competir amb Soraya Sáenz de Santamaría, María Dolores de Cospedal i Pablo Casado per succeir Mariano Rajoy, entre les files populars va instal·lar-se la sensació que l’aleshores president gallec temia fer un pas endavant. En privat, dirigents del partit especulaven amb la possibilitat que en algun despatx d’Espanya algú tingués una carpeta amb el seu nom i algun secret del seu passat que anés més enllà d’una foto en un iot. Una bomba esperant a ser detonada en el moment oportú i amb la qual aquests dies s’ha tornat a especular a Madrid un cop reoberta la polèmica per la foto amb Marcial Dorado.

Gairebé 20 anys després que algú pensés que era bona idea immortalitzar el moment i una dècada més tard que sortís a la llum, la instantània al costat del narcotraficant continua sent un maldecap per a Feijóo, que ha vist com l’esquerra aconseguia que hagués de dedicar l’última setmana de campanya a donar explicacions –sovint incompletes i de vegades desafortunades– sobre una amistat polèmica que ara torna a esclatar-li als nassos a les portes de la seva gran oportunitat d’arribar a la Moncloa.

Però la pregunta a fer-se avui és: ¿pot aquesta foto canviar unes eleccions? A Galícia, Feijóo va aconseguir tres majories absolutes després de la publicació de la foto. ¿A Espanya sí que li passarà factura? ¿Servirà per mobilitzar l’esquerra? Ho sabrem diumenge al vespre.

Més informació del 23-J

stats