16/07/2022

‘El País’ dona llum verda A la taula de diàleg

2 min
‘El País’ dona llum verda A la taula de diàleg

En aquesta secció analitzem els posicionaments editorials dels diaris perquè considerem que tenen influència en els actors polítics. I així com un editorial d’El Mundo crític amb Feijóo és un problema per al PP perquè influeix sobre els seus votants, el PSOE sempre està pendent de les opinions d’El País.

El diari de Prisa publicava un editorial ahir en què donava llum verda a una de les darreres apostes, entre l’estratègia i la tàctica, com sempre, de Pedro Sánchez: la reactivació de la taula de diàleg amb una reunió que se celebrarà a la Moncloa la darrera setmana de juliol. “Ajudaria que a la reunió de finals de juliol s’arribés amb una agenda pragmàtica més enllà del simbolisme de la foto, com ha reclamat Aragonès, cosa que a més contribuiria a legitimar la taula com a instrument de diàleg”, afirma el rotatiu. I continua: “Al govern central li correspon també no utilitzar la taula de diàleg només com una eina per rebaixar la tensió quan necessita els vots d’ERC. És el moment d’avançar i presentar resultats, perquè la treva del soroll no durarà sempre”.

Resulta xocant que el diari progressista de referència a Espanya retregui a Sánchez el seu tacticisme justament en la qüestió catalana (igual que fa l’ARA o altres diaris catalans, per cert) i l’animi a fer passos decidits en aquesta carpeta. Tot i que no cita directament la desjudicialització, és obvi que el rotatiu està preparant el terreny per justificar els acords que hi pugui haver en aquest àmbit. És més, anima a fer-ho ara quan encara hi ha temps abans de la tardor, quan hi haurà també els pressupostos, i sobretot de cara al període electoral que s’obrirà el 2023 amb les eleccions municipals i autonòmiques. Per tant, tot es va alineant perquè hi hagi resultats del diàleg en breu.

stats