Editorial ARA Balears
06/02/2021

Els nous pobres, un graó important que trenca l’equilibri social

2 min

El model turístic de les Balears ha donat molts doblers a uns pocs grups empresarials i ha donat feina a un gruix important de la població. Una feina que majoritàriament no requereix gaire formació i, per tant, tampoc està ben valorada en l’aspecte econòmic. Així, el model social està basat en bona part en un grup petit que té molt, i una massa molt gran que té el just per viure, quan no li manca la feina. La majoria d’aquests treballadors del turisme avui estan en ERTO i, fins que duri aquesta prestació, podran sobreviure més malament que bé. 

Ara, entre els treballadors que avui poden tenir la mínima seguretat que dona un ERTO i l’empresariat, hi ha un grup molt nombrós que fins ara representava i ocupava un graó molt important en l’equilibri social. Ens referim a treballadors per compte propi, assalariats i petits empresaris que, de sobte, han baixat un parell de graons en el seu nivell de vida. Són els nous pobres, persones que, gràcies a la seva feina, fa poc més d’un any podien viure dels seus guanys amb una certa tranquil·litat. I això vol dir que podien consumir i contribuir que l’engranatge econòmic i social funcionàs. El fet, però, és que aquells guanys –pocs, molts o no tan molts– que tenien el 2019 han estat el motiu pel qual l’Estat els ha denegat la prestació de l’Ingrés Mínim Vital. L’executiu liderat per Pedro Sánchez no ha respost precisament a aquells treballadors que han estat més afectats per la pandèmia, un graó social massa important i nombrós com per permetre’n l’enfonsament i que aquest, al seu torn, ensorri bona part de l’equilibri social. 

S’ha de tenir en compte que la majoria dels que no han pogut percebre l’Ingrés Mínim Vital han demanat la Renda Social Garantida del Govern, que ha vist disparades les sol·licituds. Mentrestant, augmenten les coes d’aquestes persones als menjadors socials o als serveis d’ajuda col·lectiva per a situacions extremes, serveis als qual mai havien acudit. I això fa que tot el sistema es debiliti i fregui la impossibilitat de donar resposta pública al problema.

La presidenta Armengol ho ha dit un parell de pics: tot no pot dependre de l’administració pública. Però sobretot no hi pot dependre una comunitat que és la més afectada econòmicament i social per la pandèmia, amb dades rècord d’atur, on més augmenta el nombre de persones en risc de pobresa; una comunitat que, alhora, arrossega el deute que hi té l’Estat amb el Règim Especial (REB) i amb la injusta balança fiscal. Si el Govern balear no fa força a Madrid, cada dia hi haurà més pobres i, evidentment, també ho serem més com a comunitat. 

stats