01/03/2024

Un nou negoci per a un mal negoci

2 min

PalmaLes coses, en un sistema econòmic com el que impera, són així: es dona força i una via d’entrada ampla als grans negocis privats per fer un molt mal negoci públic. Això passa, especialment, si hi ha un govern que creu que la iniciativa privada és la que pot solucionar els grans problemes que té una societat, encara que s’hagin de sacrificar importants parcel·les de benestar o d’interès col·lectiu perquè l’empresa privada tingui la parcel·la de rendibilitat per la qual fa feina. Això passa, sí, quan els que es troben temporalment al capdavant de l’administració pública estan convençuts que aquesta no té solució.

És el que es pot preveure que passarà quan l’Executiu presidit per Marga Prohens externalitzi les llicències de construcció a les Balears i les posi en mans d’empreses certificades que faran fer via els permisos a qui pagui –a qui pugui pagar– el seu servei. Una iniciativa que l’Ajuntament de Palma ja ha dit que correrà a aplicar i que es preveu que la majoria d’ajuntaments de les Illes acabin per assumir-la com el seu sistema de feina. Perquè els negocis privats tenen això, quan veuen que hi ha guanys en l’àmbit que sigui, són aficadissos i convenceran aviat els consistoris.

Així que, una vegada oberta la porta al negoci de les llicències per a la construcció, ja no hi haurà qui l’aturi. I si bé és ben cert que els retards en la tramitació que duen les administracions públiques, a vegades retards d’anys, necessiten una solució per guanyar temps i eficàcia, no és menys cert que la solució no pot passar per abandonar la voluntat d’arreglar el funcionament del servei públic, donant-lo per perdut. Perquè aleshores és quan de veres hi perdem tots.

stats