28/05/2023

L'alcaldia i l'economia

2 min

Quan aquest article vegi la llum, més de vuit mil municipis d'Espanya hauran votat al seu alcalde o alcaldessa. Hi ha persones que pensen que l'alcalde o alcaldessa, especialment en els petits municipis, tenen poc impacte sobre l'economia. Per descomptat, en les capitals de província i ciutats de més de cent mil habitants no es qüestiona. Però en pobles i petites localitats, i fins i tot a les mitjanes, ¿pot una alcaldia contribuir al fet que l'economia del municipi prosperi?

Tradicionalment, s'ha considerat que la política municipal té una capacitat molt limitada d'influir sobre la riquesa de la localitat que gestiona, però jo pertanyo als economistes que pensen el contrari. Una alcaldia, depenent d'unes certes decisions, pot realment aconseguir que el seu municipi creixi econòmicament, generi llocs de treball i produeixi riquesa.

Els àmbits d'actuació amb més impacte sobre l'economia són, en primer lloc, els urbanístics i turístics. Els sectors de la construcció i el turisme són dos capítols primordials i essencials del PIB espanyol. És precisament als municipis petits on una política adequada en totes dues matèries pot tenir un impacte enorme en l'ocupació i el creixement.

En segon lloc hi ha el comerç. Les facilitats al petit comerç i al comerç a l'engròs són també un dels focus que més dinamitzen una localitat. En aquest sentit, les polítiques que afavoreixen l'emprenedoria, les que minimitzen tràmits i costos burocràtics, generen més creació d'empreses en llocs on, a vegades, les oportunitats són poques.

I, finalment, seguretat i neteja. Municipis nets i segurs són municipis més rics. Atreuen visitants, turistes, empreses i inversió, en general. La seguretat és la base de l'economia perquè l'economia es basa en la confiança.

Em preguntaven aquesta setmana a la ràdio si considerava que la persona al capdavant d'una alcaldia hauria de tenir formació econòmica. Naturalment que sí. Gestionar recursos no és fàcil. La responsabilitat política no és només social. És també econòmica. Encara més, una bona economia sol portar aparellada una bona societat. No dic que els alcaldes hagin de ser economistes, però una mínima formació en aquest camp és més que necessària. Un alcalde o alcaldessa no és un responsable municipal. És un responsable econòmic.

stats