24/09/2021

La “insistent” i “insaciable” presidenta

2 min

Quants de pics hem escrit REB? Quan vegades hem sentit declaracions sobre ell? No sabem si la majoria de mortals saben de què parlam –aquesta és una altra reflexió futura–, però la veritat és que sembla que un cop signat l’acord del factor d’insularitat ja es pot passar pàgina perquè la xifra, a simple vista, és més que bona. I això sí que ho entén tothom: el 2022, Madrid enviarà 183 milions d’euros a les Illes. 

En acabar l’any que ve haurem de comprovar si han arribat de veres. Ara és necessari posar la lupa als fets que ho han fet possible. A simple vista, tots pensàvem que el recurs d’inconstitucionalitat ha estat clau per fer tombar la ministra d’Hisenda, que mai ha combregat amb una compensació dels costos d’insularitat, perquè –simplificant conceptes– sempre ha pensat que aquí som tots rics. D’entrada, és obvi que l’Estat no vol que el TC li pugui tocar el crostó per no complir una llei que varen aprovar les seves corts generals.

Però no, Maria Jesús Montero –que si alguna cosa té és que és sincerota– va etzibar clarament que si s’aprovava era per la insistència de Francina Armengol. Se li ha retret molt de pics a la presidenta que des que Pedro Sánchez ha conquerit la Moncloa ha rebaixat els pistons reivindicatius. Públicament, fins ara ha estat així, però es veu que no, que durant tot aquest temps ha estat com un corc, donant murga i reivindicant el que és de les Balears per llei. En una conversa informal, Montero va entimar que els de les Balears “són insaciables” quan no es posava d’acord amb el Govern sobre el que havia de dur el REB. Idò bé, esperem que Armengol continuï sent “insistent” i “insaciable” i ara aconsegueixi la part fiscal del REB perquè sigui tot rodó.

stats