13/05/2022

Dues mirades sobre un assassinat

2 min

La plataforma HBO ha estrenat The staircase, una sèrie basada en fets reals sobre l’assassinat de Kathleen Peterson, esposa de Michael Peterson, un novel·lista, periodista i candidat a l’alcaldia de Durham, als Estats Units. Protagonitzada per Toni Collette i Colin Firth fent de matrimoni amb un tràgic final, la sèrie recrea tot el que va envoltar l’estranya mort de Kathleen. El seu marit assegurava que ella havia caigut per les escales de casa, però la quantitat de sang i les greus lesions al cap i a la gola van fer pensar a la policia que allò havia sigut un assassinat. Per a molts espectadors la història no serà nova. L’any 2004 Canal+ va estrenar una sèrie documental del mateix títol. Són tretze capítols de cinquanta minuts que un equip de televisió francès va gravar durant tot el procés de preparació de la defensa de Peterson per part del seu peculiar equip d’advocats. Aquesta sèrie documental, que encara trobareu a Netflix, és un treball més interessant perquè incorpora tots els matisos que proporciona l’observació real d’uns fets des de primera línia i amb voluntat d’escrutar els personatges. És un acte voyeurístic que, des d’una fredor narrativa inqüestionable, arrossega l’espectador a treure conclusions sobre allò que està veient. La sèrie documental de Netflix t’obliga a posicionar-te sense voler-ho perquè els protagonistes reals massa sovint s’obliden de la presència de la càmera.

La nova sèrie de HBO, que recrea els fets, no té la mateixa profunditat ni qualitat televisiva. És un producte més comercial. Però no se li pot negar un coneixement exhaustiu dels fets. Divuit anys després del rodatge d’aquell documental, la ficció pot anar més lluny i observar-ho tot des de la perspectiva actual. A més, la nova proposta de The staircase té el gran encert d’incloure en la seva història el procés de gravació d’aquell documental francès. Per tant, la sèrie de HBO et permet saber què va passar entre bambolines durant aquells enregistraments, de quina manera els advocats van intentar utilitzar els productors francesos per condicionar el relat de l’assassinat i fins i tot les trampes d’aquell procés documental. Tot plegat permet un exercici televisiu molt divertit: l’opció de simultaniejar el visionat de les dues sèries i observar la història des de dues mirades molt diferents: la documental del 2004 i la sèrie basada en fets reals del 2022. Com que HBO va oferint els episodis setmanalment, els tretze capítols de The staircase són útils per fer més curta l’espera i omplir-la de matisos.

La història, en tot cas, és molt més que un true crime. Perquè, al marge del crim, The staircase és el retrat del procés de desintegració d’una família aparentment meravellosa. La mort de Kathleen Peterson va ser el detonant que va provocar que unes lleus esquerdes irrellevants s’obrissin i vessés tota la porqueria que amagava i acabés desembocant en la destrucció massiva de la família més idíl·lica de Durham. I ja se sap que les històries de desintegració tràgica del que sembla perfecte acostumen a ser molt addictives.

stats