RESSENYA
Opinió 15/01/2021

Les dones i el combat

i
Carles Cabrera
2 min

Doctor en Filologia CatalanaJoan-Daniel Bezsonoff no sol escriure mai cap llibre extens –ni tan sols al Diccionari occità provençal-català es va esplaiar! I les seves novel·les, que cada cop em convencen més, tenen tot l’aire de nouvelles, lleugeres i disteses com fullatge que el vent empeny. Però sempre ens obliga a córrer lluny amb la seva narrativa bellugadissa i ara torna a l’escenari ja gratat per ell de Saigon a la Indoxina dels cinquanta. S’havien independitzat de la metròpoli francesa arran del desenllaç de la Segona Guerra Mundial. Fins llavors, ningú no sabia què significava Vietnam i tothom parlava d’annamites i la Cotxinxina. Manté una relació d’amor-odi amb França i la seva llengua, a les quals tampoc acaba de girar mai l’esquena del tot; altrament, són ben presents a la novel·la i hi atorguen aquesta pàtina entre nostàlgica i enyoradissa. El colonialisme francès, que va imposar l’alfabet llatí al vietnamita, recorda massa el destí que s’hi ha deparat a llengües minoritàries com la nostra o l’occità, espines que Bezso duu clavades massa endins.

L’amor, la guerra i altres ocupacions sintetitza bé en un títol una panoràmica de tota la seva producció, sempre a cavall entre la narrativa i l'assaig. A dir ver, mai es desempallega de l’autobiografia a les ficcions i a les seves frases sempre hi llambrega l’espurna lírica. A més, li agrada fer petar la llengua amb embarbussaments, calembours i al·literacions: "Casulls casernaris cagamenges cagats de cafres cagalutxes", tot molt escatològicament diarreic.

Ell treballa, mal que li requi, com a professor de Secundària. Físicament, és un home corpulent, llueix un cognom rus i visqué més de vint anys a Niça, a l’estil del seu transsumpte Serguei Lvovitx Volkov. Femellut i lletraferit, el professor Serguei és el cul inquiet que calia a Bezsonoff per fer-lo recalar a 10.000 km de distància. Les guerres –també les sentimentals– són els contextos que li escauen més per narrar. Però no només en el protagonista, també el seu germà Harry, My Tiên, el capità Valls i, per extensió, tot el claustre de professors conserven trets de l’autor. De vegades, la seva intel·ligència privilegiada i els seus profunds coneixements entrebanquen que la novel·la llisqui més fina, com ho fa als deliciosos passatges amorosos amb My Tiên, o els de la història de Harry amb la bella Armance que acabaran de configurar la trama d’aquesta novel·la.

FITXA DEL LLIBRE

L'amor, la guerra i altres ocupacions

Joan-Daniel Bezsonoff

Edicions Sidillà

182 pàg

17 €

stats