04/08/2021

Qui dona suport al rei

1 min

Haureu sentit dir que el rei és ideològicament neutral. Aquesta mateixa fórmula ens hauria de posar a l’aguait dels fets, perquè com es pot ser neutral en les idees? En els fets és tota una altra cosa. Però Felip VI no ha demostrat aquesta neutralitat que li demana la seva condició política. No trobareu pels nostres països gaires ciutadans que us admetin la neutralitat de la Corona, sobretot després d’aquell discurs del 3 d’octubre, després de l’1 d'Octubre. El rei va desbarrar i la retòrica el va fer perdre per jardins de mal trescar: per més visites que hagi fet a Catalunya, qui, de Catalunya, el sent rei dels catalans? Molts l’associarem sempre a la figura de Mariano Rajoy, el 155 i tota aquella barbàrie espanyola contra Catalunya.

De partidaris del rei als nostres països n’hi ha, és clar que sí. I fins i tot n’hi ha que necessiten manifestar-ho públicament, encara que en general no facin falta més de dos taxis per dur-los al punt de concentració. Ha passat a Palma, quan la dita Sociedad Civil Balear, en animosa companyia de Concordia Real Española, s’ha manifestat aquests dies en un acte d’adhesió al monarca.

Ell, com és de gent ben criada, ha correspost amb amables salutacions a aquestes devers 150 persones. Felip VI deu haver advertit que es tracta de la gent que li dona suport desinteressat. I que el suport del centre i la dreta és bàrbarament interessat.

Es deu preguntar per què li passen aquestes coses? O potser és d’aquestes persones que es neguen a aprendre? Tot és possible i la perdiu torna col.

Guillem Frontera és escriptor

stats