04/02/2022

Què diu de nosaltres el nom de l’aeroport?

3 min

Qui sap que l’aeroport de Roma-Fiumicino du oficialment el nom de Leonardo da Vinci? I si se sap, ha aconseguit el símbol del Renaixement, el geni universal, eclipsar el nom del municipi on s’ubica l’aeroport? Ho ha fet Josep Tarradellas en el cas del Prat? Es pensa més en Barajas o en Adolfo Suárez? Bé, idò des d’aquesta illa en venda, on es construeixen autopistes per facilitar la mobilitat dels turistes i l’adquisició de més segones residències per part dels europeus rics, ara mateix us puc assegurar que, si a Son Sant Joan el batiassin amb el nom de Rafa Nadal (no Rafel), tothom se’n recordaria, fins i tot hi vendria gent a posta, mirau a quina hora us ho dic. En aquest món de l’espectacle comercial, això aixeca passions, i més si a l’aeroport es venen souvenirs del tennista i es posen pantalles amb partits i fotos ben grosses de Nadal i de l’Academy. A més, en aquest món de les beneitures en grau superlatiu, sempre sortirà la líder d’un partit que se’n mostrarà “ENCANTADA!!!”. D’un PPartit, o de dos. O de tres. 

Així que, com que en l’èxit de la proposta hi posaria messions ara mateix –una té una edat i comença a conèixer el personal–, com que, a més, segur que Aena ja no ho troba tan car, això de canviar-ne el nom, i com que, a més a més, Rafel Nadal ha dit que seria un honor per a ell, haurem de girar l’argument. No es tracta d’una qüestió d’èxit, de moure masses i aixecar passions desenfrenades, sinó d’un tema d’identitat, d’allò a què donam importància com a poble –segons qui em llegeixi, dirà que vaig malament per aquí, amb raó. Podríem dir: “Què té més el nom de l’aeroport?”. Idò diu qualque cosa de nosaltres. Ara mateix, el rètol descomunal a la façana de Son Sant Joan on es pot llegir ‘Aeropuerto de Palma de Mallorca’ ja ho diu tot. Diu que la llengua pròpia és secundària. Diu que no valoram els nostres topònims i ens és igual que ens en posin un que no existeix, però que tornarà a existir si governa la dreta –i ens importa tan poc com per no anar a tirar-hi ous cada dia fins que Aena s’afarti de netejar-ho. Diu que no tenim autonomia, que no pintam una regadora i que no controlam les entrades i sortides al nostre territori. I que ens venen com volen. Com volen.

Vull creure que a Francina Armengol la varen agafar desprevinguda el dia que va contestar que veu “positiva” la proposta que l’aeroport es digui Rafa Nadal. Una espera que la presidenta del Govern defensi la idea que, si bé és extraordinari guanyar 21 títols de Grand Slam, hi ha una proposta damunt la taula de posar a l’aeroport el nom de Ramon Llull, de qui pengen més de set segles de la nostra cultura. I que digui que, si ara no és tan conegut com Rafel Nadal, fa molts més anys que ho és, que hi ha càtedres del coneixement amb el seu nom, i que volem, ni que sigui un de cada mil passatgers que passen per l’aeroport, que cerqui qui és Ramon Llull. I que nosaltres, sense menystenir una carrera esportiva que ha fet història, posam per davant altres coses. Tot això voldria sentir i veure que es treballa en aquest sentit.

stats